Избрани Новини

Никифорос Диамандорос беше преизбран за Европейски омбудсман

Архив Варна

21-01-2010, 10:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Европейският парламент преизбра Никифорос Диамандорос за Европейски омбудсман до 2014 година. Г-н Диамандорос, който заема тази позиция от 2003 г., получи подкрепата на 340 депутати по време на тайно гласуване в сряда в Страсбург. Другите двама кандидати бяха от Белгия и Италия, но не успяха да съберат необходимите гласове. Омбудсманът разследва жалби на европейски граждани срещу лошо администриране от страна на институциите на ЕС.


По време на изслушването в ЕП миналия ноември Никифорос Диамандорос изтъкна, че неговите приоритети са да се гарантира, че ЕС доставя на гражданите правата и ползите, обещани с Договора от Лисабон, да заздрави конструктивния диалог с институциите и органите на ЕС, както и да подобри услугите за гражданите чрез по-ефективно използване на ресурсите. Сред плановете нагръция омбудсман фигурират и засилването на сътрудничеството с националните и регионални омбудсмани, както и по-ефективната комуникация с гражданите.


Изборната процедура за Европейски омбудсман се наблюдава от Комисията по петиции, която трябва да провери дали кандидатите отговарят на изискванията за поста. Едно от изискванията е омбудсманът да представи всички възможни гаранции за независимост. Европейският омбудсман се избира с тайно гласуване от ЕП в началото на всеки парламентарен мандат.


Ролята на Европейския омбудсман, пост, създаден през 1995 г., е да разследва случаи на лошо администриране от страна на европейските институции, включително липса на прозрачност и отказ за предоставяне на информация или документи.





Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов