Избрани Новини

Без ваксинации да няма детски надбавки

Архив Варна

07-04-2010, 18:25

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Детските надбавки или други социални плащания да се обвържат с имунизациите.

Тази мярка е предложило Министерството на здравеопазването на социалното ведомство, съобщава 24chasa.bg.

Причината е епидемията от морбили, която през последните месеци обхвана много градове у нас.
93% от случаите са сред ромските деца.

“След като всички до 18 години са здравноосигурени, след като могат да си изберат личен лекар и ваксината е налице, няма причини за отказ от имунизация. Естествено, най-добре е това да е осъзната необходимост”, коментира главният епидемиолог на Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев.

Такава е практиката с посещението в училище.

Най-силно засегнатите области от морбили са София, Добрич, Силистра, Търговище, Бургас, Пловдив, Ст. Загора и Хасково. Очаква се пик на заболеваемостта в Западна България.

През миналата година са регистрирани 2200 заболели от дребна шарка, а само от началото на тази година са регистрирани над 7000 случая. 19 нови са регистрирани в Кюстендилско около Великден.

През последните 2 седмици обаче имало лек спад в заболеваемостта. До 2 - 3 месеца се очаква епидемията да утихне - тя е циклична и се повтаря през 15 - 20 години. Причината е нередовната имунизация.

Инфекцията у нас този път внесъл българин, който се върнал от Хамбург през април миналата година. В Германия, Англия, Швейцария и Италия съществували епидемични взривове сред по-ограничени общности. Те не се имунизират по религиозни или по други причини, допълни д-р Кунчев.

Свободен пазар на ваксини няма, но при поръчка те се доставят само за 48 часа от самолета до склада. До края на месеца се очакват още 50 000 - 60 000 дози.

Триваксината срещу морбили, заушка и рубеола се прави за първи път на 13-месечни, а втората - на 12-годишни.

След първата имунизация детето е защитено, втората се слага за подсилване на имунитета, поясниха специалистите.

Междувременно студенти по медицина от ромски произход и МЗ започват кампания за превенция на морбили. Целта е да се обясни колко е важна ваксината срещу дребна шарка, съобщи БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов