Избрани Новини

Ексшефът на Морската администрация не успя да осъди за клевета кап. Никифор Герчев

Архив Варна

20-04-2010, 13:28

Автор:

ЖУЛИЕТА ЦВЕТКОВА

Всичко от Автора

Варненският районен съд призна за невинен изпълнителния директор на БУЛСАР и по трите обвинения, предявени му от вече бившия шеф на Изпълнителна агенция "Морска администрация" кап. Николай Апостолов.

Наказателното дело от частен характер бе заведено в края на 2008 г. заради интервю на кап. Никифор Герчев, публикувано във варненския всекидневник "Черно море" под заглавие "Държавното морско спасяване на България е в колапс". В тъжбата си тогавашният изпълнителен директор на ИА "Морска администрация" кап. Апостолов твърдеше, че е обиден от твърденията, че "...не само че не разбира морското спасяване, той му нанесе най-големия удар"; "С действията си по отдаване на "Перун" под наем за жълти стотинки..., а сега с неговото прехвърляне в ДП "Пристанищна инфраструктура" той се опитва бързо да замете следите на престъпното му отдаване под наем и за пореден път доказва, че е корумпиран"; както и че вместо да се заеме със съживяване на морското спасяване в България, "се опитва да рекетира структури, които сътрудничат с БУЛСАР". По всеки от трите граждански иска кап. Апостолов претендираше за обезщетение от 10 000 лв. заедно с лихвите от датата на публикуване на интервюто.

Година и половина ХV състав на съда изслушва свидетели и на тъжителя, и на обвиняемия в опит да установи разбира ли от морско спасяване шефът на ИАМА, правомерно ли е отдал под наем спасителния кораб "Перун" на софийската "Интернет агенция", оказвал ли е натиск върху структури, сътрудничещи с доброволческото сдружение за спасяване на човешки живот по море, или е наклеветен за всичко това от изпълнителния директор на неправителствената организация. На всяко поредно заседание и двете страни отказваха да помислят за извънсъдебна спогодба,  а на последните три конституираният като граждански ищец кап. Апостолов, вече освободен от заеманата длъжност в агенцията, се яви и лично заедно с адвоката си.

По стечение на обстоятелствата познавам кап. Герчев още от 1988 г., когато бе зам. генерален директор на СО "Воден транспорт" и заради него ветроходецът Иван Греков не можа да замине за участие в регата за самотници, каза днес пред съда кап. Апостолов. Той заяви, че като шеф на Морска администрация - Бургас, многократно му бил давал възможност безпрепятствено да изпълнява задълженията си на регионален морски инспектор на Либерия, Маршалските острови, Панама и т.н., 2 - 3 години се бил "разхождал" по прокуратурите да дава обяснения по негови "писания", но чашата преляла, когато кап. Герчев с изявленията си започнал да нанася "психически травми" на негови близки. За пример кап. Апостолов посочи 12-годишната си дъщеря, която се интересувала кой е кап. Герчев, защото в училище децата коментирали, че баща й е некомпетентен и корумпиран.

Компетентността и коректността на кап. Апостолов в съдебната зала браниха предимно негови подчинени и съвипускници от ВВМУ, никой от които обаче не заяви, че прочитането на интервюто го е накарало да се усъмни в професионализма и репутацията му. Позволяваше си да ни лъже, гледайки ни в очите, некомпетентен е в областта на търсенето и спасяването, с действията си нанесе огромни щети - тези впечатления от личните си срещи с шефа на ИАМА сподели пред съда бившият главен механик на "Перун" и член на Моряшкия профсъюз Николай Димчев, един от свидетелите на обвиняемия. В дебелата папка с документи по делото влязоха експертни оценки за състоянието на кораба "Перун", писма и жалби на Моряшкия профсъюз във връзка с отдаването му под наем, част от телексната кореспонденция с кораба от времето, когато чартьор му бе "Интернет агенция", а екипажът му отчаяно търсеше помощ, включително от президента, премиера и транспортния министър, за изплащане на обещаните възнаграждения, дължими и до днес въпреки спечелените дела. Самороден артистичен талант демонстрира на последното заседание свидетелят Марин Стоянов,капитан на "Перун" в най-скандалния му период - от септември 2007 г. до август 2008 г. Той определи уж грохналия спасителен влекач като неподходящ за пристанищна дейност, но изключително добър за провлачванията, които е извършвал в Атлантическия и Индийския океан, посочи хората от "Интернет агенция", с които е контактувал като капитан, но не успя да си спомни името на офицера по сигурността, не предложи убедително обяснение на наличието в екипажа на украински граждани, а задържането на държавния кораб в Индия с 16 забележки определи едва ли не като прищявка на портови инспектор, който имал проблем с произношението на английските думи и изпадна в амнезия при въпроса били ли са отстранени тези забележки преди отплаването от индийското пристанище. На въпрос можело ли е да осигури изплащането на дължимите възнаграждания, като задържи провлачвания обект, кап. Стоянов неколкократно обясни, че не го е сторил, защото като капитан той е бил логично по-предан на работодателя си, отколкото на екипажа. По думите му нито един корабен документ не е изгорял при пожара на "Перун", който пламна при неизяснени обстоятелства малко преди завръщането на кораба в България след разтрогване на договора с наемателя.

Конфликтът ни с кап. Апостолов не е личностен, а морално-обществен. Аз не съм социален далтонист, но виждам нещата само като черни или бели, когато от тях зависи човешки живот, заяви от своя страна кап. Никифор Герчев. По повод твърденията на кап. Марин Стоянов той подчерта, че първото задължение на един български капитан е да спазва българските закони. "Перун" е тръгнал немореходен, а капитанът му е бил некомпетентен да управлява влекач в далечно плаване, заяви и пред съда кап. Герчев.

Като изпълнителен директор на БУЛСАР съм направил изказванията си в съответствие със становището на членовете на сдружението, изразено на общо събрание и на заседание на управителния съвет. Действал съм по съвест, не съм извършил никакво престъпление, каза за пореден път кап. Герчев и припомни, че задачата на неправителствените организации в демократичните държави е да бъдат коректив и да спомагат за развитието на гражданското общество.

Невинен и по трите обвинения, е решението на ХV състав на Варненския районен съд. Кап. Николай Апостолов няма да получи 30-те хиляди лева, на които оценява моралните си щети, вместо това ще плати 1500 лв. за адвокатските услуги, които бившият военноокръжен прокурор Бочо Цветков е оказал на кап. Никифор Герчев по делото. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов