Избрани Новини

Екипът на българския еврокомисар бил назначен под чужда диктовка

Архив Варна

30-04-2010, 11:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В екипа на  българския еврокомисар Кристалина Георгиева в ЕК има назначени само двама български експерти, съобщи съпредседателят на Синята коалиция  и лидер на ДСБ Иван Костов.

Заради този факт той определи като некоректно поведението на еврокомисаря.

По време на парламентарния контрол Костов зададе въпрос на Бойко Борисов, свързан с кадровата политика на кабинета в институциите на Европейския съюз. При назначенията решаващата воля е на комисаря, заяви Костов, според който всяка страна член се стреми нейните политици и експерти да участват максимално активно в работата на европейските институции.

Костов цитира информация от електронното издание „Ню юръп”. В нея се съобщава, че Георгиева е била "учтиво поканена" от службите на Еврокомисията да назначи за шеф на кабинета си Сабине Вей - германка, работила отблизо с Генералния секретар на ЕК Катрин Дей.

От своя страна Вей назначила всички членове на кабинета на Георгиева. Тя се консултирала  за избора си само със службите на Комисията. Според изданието в това се крие обяснението защо нито едно от лицата, препоръчани от София или други среди, не бяха включени.

Премиерът Борисов обясни, че изискването за попълване на екипите на еврокомисарите е експертите да са от поне от три националности, като началникът и зам.-началникът на кабинета трябва да са от националност, различно от тази на комисаря. Нейният кабинет е от 16 души, двама са българи.

Кристалина Георгиева ги е назначила лично въз основа на преценка на професионалната им подготовка, обясни още Борисов. Ние сме наясно, че като държава, присъединила се скоро към ЕС, все още не сме добре представени в институциите на съвета, коментира премиерът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов