Избрани Новини

Протест срещу расизма, ксенофобията, хомофобията и засилващото се нео-нацистко насилие

Новините

13-06-2010, 17:24

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Днес в центъра на София около паметника Петриарх Евтимий ("на Попа") се проведе първия по рода си протест срещу расизма, ксенофобията, хомофобията и засилващото се нео-нацистко насилие, предава Indymedia.

Причина за него са бруталните актове на насилие, извършени на политическа основа миналата неделя от активисти на нео-нацистката групировка "Национална съпротива", както и разкритото след две години убийство на 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов, убит отново от нео-нацисти, защото "приличал на гей".

На акцията имаше около 50-60 човека, между 17 и 55 години, от тийнейджъри до преподаватели в университети, еколози, граждански активисти, имигранти, представители на различни леви активистки движения, ЛГБТ-активисти, активисти в студентски движения, блогъри - всички дошли, за да изразят позицията си: "Стига!".

Активистите раздаваха листовка, с текста на Платформата срещу открития и скрития расизъм, нео-нацизъм и политически мотивираното насилие.

Около 18.05 ч. движението на кръстовището на бул "Патриарх Евтимий" и ул. "Граф Игнатиев" беше блокирано с викове "Стига ксенофобия, стига расизъм", "Нацистите в затвора", "Фашизмът не е мнение, а е престъпление", "Няма да забравим, няма да простим" и плакати "Апатията убива", "Стига расизъм", "До кога ще търпим фашистки тормоз", "Отворете си очите".

Случайни минувачи също подкрепиха позицията, че в България няма място за нео-нацистки групировки.

Част от протестиращите бяха изтикани от органите на реда от едното платно за движение, но успяха да блокират другото, сядайки на улицата, разказват свидетели.

Около 10-тина минути след началото на блокадата, кръстовището е освободено, а протестът продължи на близките тротоари.

Всичко приключи около 18,30, когато хората започнаха да се разотиват, обещавайки си, че това е само началото.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов