Избрани Новини

„Разсъмване” със „Съпруги и приятелки” или две срещи с различното кино

Архив Варна

02-09-2010, 11:47

Снимка:

СНИМКИ: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Екипите на шведското и германското кино бяха представени на среща с медиите съответно с един сценарист и една актриса.

Сценаристът Карл Фридрих Глуде владее български език благодарение  на авантюристично пътуване в страната ни. През 1984 г. той се озовал в София в Студентски град. Тук родни милиционери го глобили, а от местните таксиметрови шофьори се сдобил със специфични познания за българския наратив.

Карл се запознава с режисьора на „Разсъмване” преди 12 години и оттогава заедно работят в киното. Г-н Глуде познава българската литература и дори изброи романите „Под игото”, „Време разделно”.

„Аз съм поет и обичам вашите поети Блага Димитрова, Любомир Левчев, познавам творчеството на Хайтов и Радичков, казва той.  Работното заглавие на нашия филм първоначално бе „Джунглата на любовта”. С режисьора Бьорн Рунге сме на такъв етап, че не делим работата си на „моя” или „твоя”, въпреки компонентите сценарий и режисура. Когато снимаме, казвам:”Това е нашият филм”. Срещнах на 16 юни тази година г-н Илко Раев и му предложих помощ,  казах му, че мога да му съдействам за популяризиране на новото шведско кино в България. Новината е, че следващата година с общи усилия, ще се опитаме да направим програма, която да се фокусира върху младото шведско кино“.

Филмът „Съпруги и приятелки”, представен от Весела Казакова, е продължение на нейната творческа международна биография. След две седмици тя започва нов проект в Мюнхен, където ще се снима в 10 епизода за популярен криминален Ти Ви сериал. От 6 септември Весела ще се учи на немски език и по подобие на участието й в унгарската лента „Прима Примавера”тя ще завладее публиката с добро немско произношение. За работата си с екипа на „Съпруги и приятелки” Весела разказва: „Това са млади режисьори, които се дипломираха в Потсдамската академия с филми, в които имах възможността и удоволствието да играя. В „Съпруги и приятелки” първоначалната идея на режисьорите за страните от екс соц лагера бе, че хората там са по-наивни. Нашата съвместна работа стартира от един и-мейл, в който Еви и Йоахим споделиха, че са ме избрали от снимка на филма „Откраднати очи”, мислели, че съм турска актриса. Филмът печели една от най-престижните награди в Германия „Първи стъпки”, по този начин младите автори ще имат възможност да се артикулират успешно в кино пространството.

За съжаление, двата филма, макар и интересни като история и начин на заснимане, не се радваха на многобройна публика. Вероятно коктейлите или пък лошото време попречиха на гостите на фестивала и на публиката да оценят достойнствата им. Затова пък истинските ценители на киното бяхме на точното място, в точното време.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов