Избрани Новини

„Гераците” - опит за вникване в миналото или пътешествие към бъдещето?

Варна Лайф

07-10-2010, 10:43

Снимка:

ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Фестивалният ден, посветен на регламентирани дискусии със създателите на ново българско кино в рамките на „Златна роза”, премина под модераторския бон тон на киноведа Петя Александрова, която представи екипа на кинолентата „Гераците”

Пред обектива на журналистите застанаха актьорът Максим Генчев в качеството си и на сценарист и режисьор на „Гераците” и младата продуцентка Десислава Ковачева.

„Гераците” е заснет с нисък бюджет от 60-62 хиляди лева. Филмът е продуциран от общинска сесия на гр. Елин Пелин с 50 хиляди лева. Когато Максим Генчев разказва на общинските съветници идеята си за интерпретация върху повестта, отначало се шегува с тях като описва Йовка като „разглезено гадже от типа на „Стъклен дом”, а Йордан Герака като шеф на структура от онези, за които се пишат журналистическите хроники”, общинските съветници онемяли... Явно нещо трепна в тези хора, пробуди се и показаха, че не биха искали да се прави по този начин кино” - разказва авторът на проекта Максим Генчев. Той експериментирал с отношението им към изконните стойности и традиции.  Като традиционен пък, в смисъл на конвенционален, българските киноведи определиха филма „Гераците”. Те не спестиха бележки за монтажа и ракурсите на снимане. Авторът призна, че с една статична камера и две лампи и с програма „Адоб премиер”, която е ползвал сам, за да монтира своя филм, са скромни опциите за монтаж, но пък има самочувствието да отстоява визията на филма, която според него е по-добра от някои проекти, продукт на БНТ. „Киното е сетивна работа, или те потапя, или те оставя равнодушен!”.

Максим Генчев е прав в тази констатация, но ми се струва, че оценката му за „Лов на дребни хищници” е неточна и встрани от тактичността, защото, ако за него този дебют е „еднодевка”, то за други зрители филмът на Цветодар Марков е  силен опит за анализ на реалността през погледа на различни поколения.

Разпространението на „Гераците” става с възрожденски плам - авторът сам организира прожекции на филма си с ученици. Вероятно учителките са очаквали, че като рекламно лице на колбаси Максим Генчев ще им представи сръчно и гъвкаво смляна храна за душата. По думите на автора, след всяка прожекция на „Гераците” са се случвали интересни събеседвания с подрастващите. В „Гераците” участва младата варненка - актрисата Десислава Чотуркова, която макар и завършила актьорско майсторство за куклен театър, според режисьора притежава специфична, драмитична характерност, вписваща се хармонично в неговата интерпретация. Максим Генчев продължава пътуването си в нови кинопроекти като отново ще работи върху роден класически текст, защото класиката има силата да представи всички проблеми на нашата действителност.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов