Избрани Новини

"Стандарт": Мисия държи Кочовска жива

Архив Варна

06-12-2010, 07:07

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бивше училище ще стане център за стволови клетки

Вера Кочовска няма да си отиде от този свят, преди да е направила център за стволови клетки.

В това са убедени най-близките хора на знаменитата лечителка и пророчица, която през последните дни бе на косъм от смъртта и в момента се лекува в столичната болница "Лозенец". Мисълта, че нейната мисия е да направи тази клиника, я държи жива, смята и режисьорът Стилиян Иванов. Той е сред най-близките приятели на Кочовска, за която направи и филм преди 4 г. "Когато я видях за последен път преди 7 дни, тя ми каза: "Още една година и трябва вече всичко да мине."

Според мен това означава, че ще оздравее, за да изпълни мисията за стволов център", разказа пред "Стандарт" Иванов. Той има зад гърба си серията от филми "Репортажи за Вярата". Първият през 1996 г. е за Ванга. После излиза "Преподобна Стойна", а след него и "Феноменът Вера". Стилиян разбира за Кочовска от доц. Пешева, физик към университета в Шумен. Тя е ръководител на екипа, който има първата и единствена лаборатория за изследване на така наречените феномени. В началото на 90-те години доц. Пешева започва да ги проучва и да ги картотекира в списък. Леля Ванга е била номер едно в него, но тя не е искала да се изследва, твърди Стилиян Иванов. Така шуменската доцентка започва с Вера Кочовска. "Правят следния експеримент - слагат в три епруветки бистра течност - физиологичен разтвор. В едната е само той, в другата освен него има и един вид бактерия, а в третата епруветка - физиологичен разтвор и трети вид бактерия. Вера ги разпознава, като казва, че в първата има само разтвор, а във втората и третата - пръчковидни и точковидни бактерии", разкрива Иванов. След това отделят Кочовска с параван от три мишки, на които им се инжектират същите разтвори. И тя казва, че едните животни са мъртви, а в другите има същите бактерии - пръчковидни и точковидни. "От този експеримент се впечатляват от Япония. Кочовска два пъти е ходила там. Дори й платиха, но парите така и не стигнаха до нея, загубиха се в някакви банки. Вера обаче не съжалява за това", спомня си Иванов.

Иначе феноменът е познавал много пъти неща, които лично го касаят. И те се случват едно по едно, дори следват реда, който тя е начертала, твърди Стилян. Така тя предрича, че ще снима филм за Орфей. За последно се виждат преди седмица в Плевен. Уреждат подробности около празника на града - 133 г. от освобождаването му. На 10 декември филмът на Стилиян "Феноменът Вера" ще се излъчи от телевизия Арте. 

Идеята за клиника за стволови клетки вече изглежда все по-реалистична, след като с нея се нагърбиха лидерът на "Атака" Волен Сидеров и жена му Капка. Кметът на Плевен Найден Зеленогорски вече предложи сградата на закритото училище "Марин Дринов" в непосредствена близост до Скобелевия парк за бъдещия център.Ако клиниката стане факт, проф. Брюховедски, светило в областта, е обещал да обучи нашите кадри. "Вера много точно може да каже къде трябва да се инжектират стволовите клетки, за да се помогне на организма. Отначало тя възприемаше болестта си като наказание, че не е могла да се опази, докато предсказва на другите. Сега тя смята, че болестта й е изпитание, преди да направи клиниката", сигурен е режисьорът Стилян Иванов.

Жената феномен има пълната подкрепа и на червения депутат Румен Петков, считан за един от малкото политици, които се радват на нейната благосклонност.

Получих уверение от д-р Любомир Спасов, че скоро ще мога да я видя, и веднага ще отида в болница "Лозенец", обясни Петков. Той си спомни как Кочовска поне два пъти в негово присъствие предупредила Андрей Луканов, че има реална опасност за живота му, непосредствено преди да го застрелят. После много ни се сърди, че не сме взели мерки, довери Петков. Депутатът разказа и анекдотична история с бивш министър, когото завел при нея. Той й занесъл часовник за армаган, знаейки за колекционерската й страст. Защо ми го носиш, това ти е подарък от еди-кой си посланик, овика го Вера. И той се измъкна целият облян в пот, разказа Петков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов