Избрани Новини

Автомафията се учи на занаят в интернет

Архив Варна

11-03-2011, 05:58

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Устройство с кабел за диагностика, с което се програмират ключове за последни модели коли.

Цената на уреда е около 10 000 евро и може да се поръча от интернет. Два сайта в интернет се използват за поръчване на техника, с която автокрадците отключват и запалват последни модели луксозни автомобили, показала проверка на „Монитор”. Оттам джамбазите се снабдяват с устройства, с помощта на които моделите Х5 и Х6 на БМВ, както и останалите скъпи марки возила, се подкарват за 30-40 секунди.
Информацията беше потвърдена и от вътрешния министър Цветан Цветанов, който посочи, че в МВР е назначена проверка по сигнал, че по интернет се предлага обучение за автокрадци.
„В последните двадесет дни има поне 4-5 случая на задържани на българската граница луксозни автомобили, които са откраднати в страни от ЕС и са преминали транзитно през страната за излизане към Турция”, каза още МВР шефът.
Проверка на вестника показа, че сайтовете, предлагащи обучение за извършителите, са общодостъпни и са с български хостинг, като
една и съща фирма ги е регистрирала
На първия е посочено, че е  специализиран за програмиране на ключове, диагностика и преодоляване на имобилайзери. В него изрично се посочва, че порталът предлага техниката само за позволени от закона цели. Това обаче по никакъв начин не спира шефовете на автомафията да си поръчват техниката и след това да я дават под наем на различни столични бригади. Проверка показа, че устройството, което обучава (програмира - б. а.) ключовете за моделите на БМВ от 2005 до 2010 г. струва 9900 евро. Част от задържаните групи от полицията са разполагали с предлаганата на сайта техника.
„Групите поддържат връзка помежду си. Когато им изпадне търсен модел кола, за която нямат техника, обаждат се на друга бригада и тя им го осигурява. Разбират се или за процент, или за наем срещу услугата”, обясниха от полицията.
Работата с програматора на ключове става детска игра, след като веднъж на крадеца му е показано как да работи с него. За целта известните софийски автоапаши се събират през няколко месеца на специални обучителни семинари.
„Лекторите” в тях често са хакери
които са измислили по-ефективен начин за преодоляване на защитите на последните модели автомобили. Ако след презентация и изпробване в реални условия нововъведението проработи, крадците си го купуват. „Не се учат само от интернет, ако крадецът няма сърце и преди това не са му показали как се работи с техниката, тя е неизползваема в ръцете му”, смятат разследващите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов