Избрани Новини

Безработни обсадиха трудова борса в лъскав хотел

Архив Варна

12-03-2011, 13:36

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Стотици безработни се опитаха наведнъж да влязат в четиризвездния хотел „Принцес" в столицата, обсебени от надеждата, че ще си намерят препитание

Те буквално атакуваха щандовете на работодатели и трудови посредници, участващи в информационно-трудовата борса „Европейски ден на труда в София", която  се организира за четвърти път от Агенцията по заетостта като член на мрежата „Европейски услуги за заетост".

В борсата участват съветници от мрежата „Европейски услуги за заетост" от 13 държави, сред които Великобритания, Германия, Дания, Италия, Норвегия, Финландия, Швеция, Ирландия, съобщава frognews.bg. Те ще запознаят българите, желаещи да живеят и да се трудят в чужбина с условията за живот и работа в техните страни, с трудовото им законодателство и ще ги информират за свободни работни места.

На борсата щандове имат 12 работодатели и трудови посредници, сред които чужди компании с фирми у нас. Обявените свободни места са в различни сектори на икономиката, като за болшинството се изисква владеене на чужд език. Компаниите, присъстващи вече в България, търсят за различни райони на страната предимно IT специалисти, икономисти, мениджъри, работници за КОЛ центрове и друг технически персонал.

При откриването на борсата социалният министър Тотю Младенов съобщи, че последните данни за безработицата за февруари са, че тя е 9,8 % и каза за борсата, че участието на български и чужди работодатели е показателно за усилията за преодоляване на трудностите на пазара на труда. Той изтъкнаважността на трудовата мобилност.

„Въпреки че някои държави и райони са засегнати от безработица, в други има явен недостиг на хора с определенипрофесионални умения. За това инициирането на среща на работодатели и търсещи работа лица от различни страни е важна стъпка в преодоляване на разминаването междутърсене и предлагане на работна ръка", каза Тотю Младенов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов