Избрани Новини

Наше изобретение засича рака в зародиш

Архив Варна

19-03-2011, 09:44

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В. „Монитор” съобщава в своя публикация от днес за  създаден от български учени уред, който засича рака в зародиш и измерва големината му в микрони.

Изобретението е  на екип, ръководен от проф. Лъчезар Аврамов от Лабораторията по биофотоника при Института по електроника на БАН.

Самата диагностика се извършва чрез насочен лазерен лъч към органа, за който се предполага, че е засегнат от онкологичното заболяване. Създаването на подобен уред досега са опитвали американски и европейски екипи, като проектите им са били финансирани за милиони долари. И двата опита обаче са се провалили през миналата година, докато нашите учени са преодолели техните грешки.

Преимуществото на новия уред, който учените са нарекли лазерна система за оптична мамография, освен в точността е и в това, че не облъчва болния.

Европейското патентно ведомство е издало решение за два патента на изобретението ни, съобщи още проф. Аврамов. Те обаче ще бъдат собственост на голяма германска корпорация, която е финансирала работата на нашите учени, добави той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов