Избрани Новини

Епархия купи за 1,3 млн. евро хотел в Гоце Делчев

Архив Варна

14-04-2011, 07:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Неврокопската епархия си купи хотел и 4 дка прилежаща земя в Гоце Делчев за 1,3 млн. евро, пише "24 часа".

Преди 5 дни пловдивската фирма “Акум”, собственик на хотел “Неврокоп”, сключила сделката за покупко-продажба с фирма “Непар”, която пък е изцяло с капитал на Неврокопската епархия. Договорът бил подписан от митрополит Натанаил.

Хотел “Неврокоп” е най-големият в града с 12 апартамента, 13 единични и 31 двойни луксозни стаи, ресторант, бар.

Пловдивската фирма имала проблем с издръжката на хотела и го обявила за продажба преди месеци. Сключила предварителен договор с фирма “Меркез" от Гоце Делчев за покупката, но в последния момент хотелът станал собственост на епархията.

“Имах предварителен договор с “Акум” и бях дал 100 хил. евро капаро. Трябваше до 20 дни да стане сделката. През това време оправих документите за банков кредит. Изведнъж при мен дойде управителят на пловдивската фирма и ми каза, че хотелът вече е продаден. Върнаха ми капарото и още 100 хил. евро неустойка”, обясни собственикът на “Меркез” Мехмед Капанък.

Той има месопреработвателен и колбасарски цех и недвижими имоти в Гоцеделчевско. Общински съветник е от ДПС.

“Стана ми неприятно, но все пак не съм на загуба - получих чисти пари”, допълни Капанък. Според него причината да го изпревари Неврокопската епархия е слух, че той иска да строи джамия до хотела.

“Никаква джамия не съм искал да строя. Не съм приятел на Доган, както се говори в града”, допълни съветникът. Преди време той купил партерно помещение от хотела от 80 кв. м и сега реално е съсобственик в сградата заедно с Неврокопската епархия.

Управителят на фирмата продавач Любен Гочев не разкри подробности за сделката. Има слухове, че е бил заплашван да не продава хотела на Капанък.

“Няма какво да кажа. На когото искам ще продам хотела си”, каза Гочев.

“Продавачите от “Акум” бяха взели решение да дарят на митрополията земята под хотела, която е над 4 дка, тъй като някога тя е била църковен имот. После предложиха за хотела тази атрактивна цена и епархийският съвет взе решение да го купи. Дойде ни непредвидено и извънредно, но взехме заеми и сключихме сделката чрез търговското ни дружество “Непар”, обясни митрополит Натанаил.

Сделката била в съответствие със закона за вероизповеданията, който разрешава създаването на търговски дружества. Било записано и в устава на Българската православна църква.

На първо време хотелът няма да променя дейността си, обясни още владиката.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов