Избрани Новини

Варненски археолог ще участва в международна морска експедиция

Архив Варна

01-06-2011, 13:01

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Aрхеологът Теодор Роков от РИМ- Варна ще се включи за втори път в международна морска експедиция с маршрут Варна-Истанбул-Троя, съобщиха от пресцентъра на музея.

Организатор на събитието е центърът за експериментално изследване на древното корабоплаване – Одеса, Украйна. Плаването ще се осъществи с копие на плавателен съд от епохата на Троянската война. Корабът е наречен „Одисей” и е построен през 2000 г. в Одеса. Плаването тази година е само отделен етап от мащабния проект „По следите на морските народи”. Неговата основна научна цел е изследване на един от маршрутите, свързващи Европа с Мала Азия от древността до днес.

Началото на проекта е поставено през 2008 г., когато „Одисей” отплава от германския град Регенсбург в горното течение на Дунав. До този момент маршрута на плаването е преминал покрай бреговете на Германия, Виена, Унгария, Сърбия, Румъния и България. Във връзка с предстоящата експедиция в Истанбулския университет ще бъде показана фотоизложба, отразяваща най-интересните моменти от плаването по Дунав. След Истанбул, тя ще гостува в Констанца.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов