Избрани Новини

Няма виновни за смъртта на Чората

Архив Варна

10-06-2011, 04:32

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Няма виновни за смъртта на Ангел Димитров - Чората, който загина при акция "Респект" преди 6 години, пише „Стандарт”.

Върховният касационен съд (ВКС) призна вчера за невинни петимата полицаи, подсъдими за смъртта му, и ги оправда напълно. Присъдата е окончателна. Решението на съда е подписано с особено мнение от един от тримата съдии.

На 9 ноември 2007 г. Софийският военен съд призна за виновни Константин Титянов, Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Георги Каменов и Янко Граховски за смъртта на Чоратa, които получиха общо 91 години затвор.
Самите подсъдими винаги са отричали да са убили Ангел Димитров. Според ВКС в действията на полицаите обаче не е имало умисъл и приемат медицинската експертиза за смъртта на Димитров. Според нея смъртта му се дължи на "позиционна асфиксия" (задушаване - бел. ред.), а не на "тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата", причинена от ударите на полицаите.

Съдиите изтъкват, че подсъдимите са извършили полицейско задържане на Чората, нанасяйки му многобройни удари, докато той бил в изправено положение, от които е настъпила смъртта му. След падането му на земята антимафиотите са се отдръпнали и са спрели да го удрят. На предишната съдебна инстанция - в Софийски апелативен съд, обаче са приети коренно различни факти: че на Димитров били нанесени множество удари, докато той бил принудително поставен легнал на земята.

Сега обаче магистратите заключават, че полицаите не са можели да предположат, че лежейки на земята, Чората ще получи асфикция. Те са действали според правилата на МВР, които предвиждат задържаният да лежи с белезници до 1 час.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов