Избрани Новини

ХИВ позитивните в Източна Европа са почти колкото в Африка

Архив Варна

30-06-2011, 04:21

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Броят на ХИВ позитивните в Източна Европа нараства и скоро може да надмине инфектираните в Африка, пише „Новинар”.

За това алармира Елица Петрова от фондация "Глобална инициатива в психиатрията-София" по време на семинар по проекта "Да научим! Пилотно въвеждане на образованието за развитие в българското училище". 2 милиона души в Източна Европа са болни от СПИН.
Повечето носители на ХИВ в Европа са мъже - 66% от инфектираните. Сред най-засегнатите страни са Молдова, Украйна, Естония и Португалия. В 45-те най-засегнати държави от ХИВ е изчислено, че между 2000 и 2020 г. 68 милиона души ще починат по-рано, отколкото ако не бяха болни от СПИН.

1333 ХИВ позитивни има в момента в България. От началото на 2011 г. са били регистрирани 62 нови случая на инфектирани с ХИВ. 53-ма от тях са мъже, а 9 са жени. 38 на сто от новооткритите случаи са засегнали хора под 29 години. Най-много от инфектираните са в София и Пловдив.

Броят на починалите от СПИН в България е общо 550 души. През последната година са починали 12 души, допълни Петрова. По думите й за първите четири месеца на тази година за ХИВ са се изследвали 14 257 души.

"В същото време от фондацията алармираха, че друга болест, която се смята за изкоренена у нас, се завръща. Туберкулозата отново се превръща в проблем за България, предупреди Петрова. В световен мащаб през 2009 г. са били регистрирани 9,4 милиона нови случаи на болни от туберкулоза.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов