Избрани Новини

Плувецът Петър Стойчев – световен шампион на 25 км

Спорт

23-07-2011, 14:00

Снимка:

petarstoychev.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Петър Стойчев изпревари руснак и унгарец в Шанхай днес.

Най-добрият български плувец на дълги дистанции Петър Стойчев стана световен шампион на 25 км в открити води на първенството в Шанхай.

Стойчев записа най-добро време от 5:10.39.8 часа и спечели надпреварата само няколко дни, след като остана 27-и на 10 км. Руснакът Владимир Дячин финишира втори, на 35.8 секунди след българския плувец, а Чаба Герчак от Унгария грабна бронзовото отличие, на 38.3 секунди след Стойчев.

Българинът обаче не успя да успя да спечели квота за Олимпийските игри в Лондон, тъй като олимпийска е само по-късата дистанция. Първите десетима от класирането на 10 км се класираха за Лондон, а през юни следващата година ще бъдат разпределени останалите 14 места в единствената олимпийска дистанция в маратона.

Шестима плувци, включително и вчерашниян победител на 5 километра Томас Лурц (Германия) и сребърен медалист на 10 километра, се отказаха да участват в 25 км. Други девет път се отказаха по време на самото състезание. Причината беше една - изключително горещата вода от 30,4 градуса по Целзий.

Според германският щаб, който оттегли Лурц, температурата на водата е била 32 градуса, а границата за участие в състезание е 31. Веднага след това германците се свързаха с други отбори и поискаха всички заедно да отменят старта заради горещата вода.

Организаторите обаче не се съгласиха, като гарантираха, че температурата е 30.4 градуса. Стартът беше местен два пъти като начален час именно заради температурата на водата. 

Подробности за състезанието:

По време на стартовете в открити води на световното първенство в Шанхай за първи път ще се използва нова сонарна система за проследяване плувците с цел тяхната безопасност.

Системата действа по протежение на цялото 2.5-километрово правоъгълно трасе и ще дава данни за местоположението и нивото на което се намират плувците на всяка секунда. В случай, че плувецът попадне под повърхността на водата, поради затруднено положение система реагира и автоматично изпраща сигнал за спешна помощ и предупреждава екип от леководолази намиращи се на  моторни лодки, които веднага  оказват помощ на нуждаещия се  атлет.

Тази система още бъде използвана в 5K, 5K Team Trial,10K маратон  и 25K плувен  маратон в Jinshan Сити Бийч тази седмица.

Поради особеностите на залива и прозрачността на водата  в Jinshan Сити Бийч, новата сонарна система е ключов елемент от цялостната програма за безопасност.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов