Избрани Новини

Доц. д-р Р. Станчева: В държавната администрация се затрудняват при писане на сложни думи

Новините

10-08-2011, 16:01

Снимка:

Държавен вестник

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

През 2009 година по поръчка Института за държавна администрация (който вече не съществува) специалисти от Института за български език проведоха обучение на стотици държавни служители

В държавната администрация се затрудняват с писането на сложни думи, главни и малки букви, както и при цитиране, каза доц. д-р Руска Станчева – един от авторите на уводната част и на словника на новото издание на Правописен речник на българския език.

В интервю за Агенция „Фокус” езиковедката обяснява, че в държавната администрация се затрудняват най-вече с писането на сложни думи – слято, полуслято, разделено на доста специфични правни термини, на главни и малки букви отново в доста специализиран контекст, тъй като там има доста заплетени случаи, при употреба на знаци при цитиране и т.н., такива малки, дребнички на пръв поглед неща, които обаче за тях са много важни, защото това е администрацията на висшия законодателен орган.

Тя обаче подчертава, че подготовката и мотивацията на тази специализирана администрация, както и на екипа на Държавен вестник е на много високо ниво”, смята лингвистът. През 2009 година по поръчка Института за държавна администрация (който вече не съществува) специалисти от Института за български език проведоха обучение на стотици държавни служители. Много пъти са се провеждали обучения на администрацията на Народното събрание.

„Когато пише, човек трябва да взима решения и да мисли, да се уповава на някакви критерии, в случая на правила, които да разрешат това, което е конфликтно за него. Например, ако кажем: „Отивам до църквата, за да запаля свещ”, то тогава ще напишем „църквата” с малка буква, защото имаме предвид сградата, но ако кажем: „Патриархът е глава на Църквата”, то тогава „Църквата” е в значение на институция и ще я напишем с главна буква. Този процес на преход от малка към главна буква и обратно е един от активните процеси и затова сме му обърнали специално внимание при дефинирането на правилата. Много стриктно сме уговорили и обяснили кога това е възможно”, изтъкна един от авторите на новото издание на Правописния речник.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов