Избрани Новини

Проверяват пак сделката за “Булгартабак”, ако продадат “БТ инвест”

Новините

10-09-2011, 09:13

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "24 часа" на 10 септември

„24 часа публикува отговорите на свои въпроси, изпратени до КЗК.  Комисията  с председател Петко Николов, ще направи проверка, ако купувачът на "Булгартабак" - "БТ инвест", бъде продаден.

Той ще бъде длъжен да поиска разрешение за промяната на собствеността.
"В случай че върху купувача по сделката за "Булгартабак" "БТ инвест" бъде придобит контрол от предприятие извън групата, към която той принадлежи, то тогава ще се осъществи нова концентрация и ще е налице задължение за подаване на ново уведомление пред комисията", гласи отговорът й.


На въпрос как комисията ще прецени въздействието на концентрацията върху пазара, на който оперира "Булгартабак", след като няма яснота кой е купувачът, оттам отговарят:

"При оценка на концентрациите Комисията за защита на конкуренцията извършва анализ кои са преките участници в концентрацията, както и кои предприятия и лица контролират пряко/косвено участващите в концентрацията на предприятия. После КЗК идентифицира пазарите, на които оперират участниците, и ако са налице пазари, върху които концентрацията ще окаже въздействие, тези пазари се анализират по същество."

От антимонополната комисия напомнят, че са уведомени за сделката на 7 септември и са образували производство същия ден. Становища и възражения по сделката се приемат до 15 септември. Очакванията са КЗК да се произнесе по нея следващата седмица и до края й да бъде подписан договорът с "БТ инвест".


Регистрираната в Австрия компания, зад която стои руската Външнотърговска банка, бе избрана за купувач на холдинга в рекордно кратките 5 дни. Според запознати зад финансовия посредник се крият мажоритарният собственик на Корпоративна банка Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов