Избрани Новини

БДЖ в стачна готовност, съкращават 2000 служители

Мисия Варна

18-09-2011, 13:39

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

От 15 години нито едно правителство не си е плащало на железницата, а чак сега откриха, че няма пари, заявиха от КНСБ

КНСБ ще стартира подписка за евентуални стачни действия в БДЖ.

Протестът е срещу предстоящото пеструктуриране в системата и готвените съкращения на около 2000 човека от железницата. Това заяви във Варна  президентът на синдиката Пламен Димитров.

Ако има стачка, то тя ще е след 1 октомври. Новото щатно разпределение и съкръщенията за сега са обявени само устно и няма официален документ. От КНСБ заявиха, че според последното стачно споразумение подписано през март, всяко преструктуриране в системата трябва да се случва и със съгласието на синдикатите. „Ръководството на железницата не изпълнява поетите ангажименти и от два месеца алармираме за това. Неразумно е да се съкратят по около 1000 човека от двете структури – БДЖ „Товарни превози” и БДЖ ”Пътнически превози”. Заплашва се по този начин и сигурността на пътниците. От 15 години нито едно правителство не си е плащало държавната поръчка за социалните услуги, а чак сега откриха, че железницата няма пари”, обобщи Димитров.

Синдикатът ще иска спешни срещи с премиера, финансовия министър и министъра на транспорта, който е страна по мемурандума, подписан в стачната нощ на 10 март, визиращ участието на КНСБ в обсъждания за бъдещо преструктуриране на БДЖ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов