Избрани Новини

Съзвездие Дракон изсипа 2000 метеора за 2 часа

Новините

09-10-2011, 10:50

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "24 часа" на 9 октомври

За зрелищното природно явление съобщава днес "24 часа".

Мощен метеорен поток от съзвездието Дракон се изсипа снощи между 19 и 21 часа универсално време (по Гринуич). Шансът да се набюдава от България беше идеален, но лошото време попречи на любителите на астрономията да се насладят на уникалната гледка. Активността на дъжда бе изключително силна - близо 1000 метеора на час, което се случва много рядко, обясни Васил Желев от Катедрата по астрономия на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Обикновено по време на най-интензивния летен поток - Персеидите, който се наблюдава през август, падали между 80 и 100 къса.

Драконидите се изсипват циклично през 6 или 13 г., като не може предварително да се каже кога ще се появят. Активизирането им се дължи на преминаването на кометата майка Jacobini-Zinner.

Броят на метеорите е различен. Тази година т.нар. падащи звезди били повече заради преминаването ни през област от по-наситен с остатъци от кометата прах. През 1998 г., когато е регистрирана последната по-сериозна интензивност, паднаха 800 метеора в час

Радиантът на падналия метеорен дъжд, или точката, от която се изсипват метеорите, лежи близо до "главата" на Дракона.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов