Избрани Новини

10 младежи с увреждания – с жълт колан по джудо

Архив Пловдив

10-11-2011, 17:33

Автор:

Петко Солнецов

Всичко от Автора

Гост на спортното събитие днес беше ген. секретар на Федерацията по таекуон-до Костадин Димитров

 

10 младежи с физически увреждания и психически разстройства от 18 до 30 години положиха първия си изпит по джудо пред препълнената зала на физкултурния салон в общинския Комплекс за социални услуги „Св. Георги“ в Пловдив. Техниките, тренирани всяка седмица по два пъти в продължение на 8 месеца, се оказаха бурно аплодирани от всички възпитаници на Комплекса.

„Младежите тук не се обучават на нищо по-различно от джудистите в другите зали. Разбира се, има индивидуален подход заради различната степен на двигателни умения у тях. Интересното е, че техниката кара хората да мислят, освен това контактът човек с човек при този тип бойно изкуство отключва емоционалното състояние, оттам – и физическата активност“, разказа сенсей Петър Петрушев, 2 дан джу-до и 5 дан айки-до, който стана причина за пренасяне на италианския опит в тренировките на хора с психо-физически увреждания в бойни изкуства.

„Резултатите са поразителни. Тези младежи очакват с нетърпение всяка тренировка, а за изпита говорят от половин месец“, сподели и  директорът на социалния комплекс Апостол Делев. Амбицията му е заедно с Петрушев да продължат с тренировките като включат в групата още повече хора.
 
„В Пловдив гражданите с уврежданиея са около 40 хиляди. Младежи са половината от тях. И те всички чакат  да се развие още повече спортната дейност – нещо, което ние в Комплекс „Св. Георги“ се опитваме да правим и правим“, допълни Делев.
Гост на спортното събитие днес беше ген. секретар на Федерацията по таекуон-до Костадин Димитров, който – като участник в съставянето на програмата на ГЕРБ за спорта в Община Пловдив съобщи, че в нея се отделя сериозно внимание на хората с увреждания. „Радвам се, че ме поканихте на вашия празник, защото това е празник, и се надявам да продължите да развивате уменията си“, каза Костадин Димитров.

След като защитиха първата степен в джудо, младежите получиха от сенсея си  жълт колан с бяла лента. А той разкри идеята, която разработва в момента, за организиране на състезание по ката за джудисти със специфични потребности.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов