Избрани Новини

Недостигат кувьозите в родилните отделения във Варна

Мисия Варна

02-12-2011, 14:42

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Цената на един неонатален респиратор е 45 000лв. В отделенията ще са доволни и на техника втора употреба

Кувьозите, с които разполагат родилните отделения във Варна са недостатъчни за нормален работен процес без риск.  

В МБАЛ „Св. Анна” определят нуждата от кувьози като крещяща, информира Дарик радио. Там функционират общо 7, два от които са доставени през тази година. Според д-р Миглена Маринова - шеф на отделението, броят на кувьозите обаче не нараства, тъй като част от тях се амортизират и бракуват. Тези, които са в употреба, са в добро състояние. За да работят спокойно, специалистите в Неонатологията се нуждаят поне от още 3-4 апарата.

АГ-болница разполага с 26 кувьоза, които работят при пълно натоварване. През тази година е получено дарение от 3 нови. Дори и след него здравното заведение се нуждае от още кувьози, за да обслужва нуждите на новородените, посочва директорът на болницата д-р Радослав Минков.
За момента няма недоносени деца, нуждаещи се от лечение в кувьоз, които не са обслужени, информира още Дарик.

Припомняме, че на последното заседание на комисия "Здравеопазване" управителят на АГ-болницата поиска да се заложат средства за закупуване на неонатални респиратори, като цената на един такъв е 45 000лв. Стана ясно, че една част от наличните са 10-годишни, други са на 20 години. Надеждата е и в кампанията „Българската Коледа“, както и в холандската фондация, която дари миналата година 3 кувьоза и има вероятност тази година пак да го направи, макар и с техника втора употреба. "Онзи ден пак всичките ни респиратори бяха заети, работим в една обстановка на напрежение, защото всеки момент може да има ново бебе и няма да има къде да го сложим“, каза пред съветниците от комисията д-р Минков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов