Избрани Новини

Не правете секс през мръсните дни

Архив Пловдив

20-12-2011, 09:34

Автор:

Емилиян Манев

Всичко от Автора

В космогонията на народите от балканския полуостров дните около зимното слънцестоене са особено важни

В космогонията на народите от балканския полуостров дните около зимното слънцестоене са особено важни. Далеч назад в хилядолетията се корени вярата, че моментът, в който денят започва да нараства, е прохождането на новото слънце т.е. на новия бог. За да стане това обаче, трябва да бъде принесена жертва в човешкия свят, чиято кръв да изтече в земята, в подземния като послание. От домашните любимци тази чест се пада на прасето. В наши дни традицията на това жертвоприношение е избледняла и загубила своето съдържание в сравнение със сложните аклинателни обреди, нашепвани от праисторията.

Изборът на прасето не е случаен. В митологичен план / и в дивия си вариант/ то е символ на сила, смелост, находчивост, издръжливост и независимост /зоолозите го нареждат по интелигентност наравно с маймуната, коня и кучето/. Тези негови качества трябва да се пренесат върху зараждащия се слънцебог. Затова до неотдавна в навечерието на новата година основното блюдо на трапезата е била варена свинска глава – смъртта е умилостовена. На другия ден дружината на сурвакарите продължава ритуала с обратен знак. В някои краища на страната “старецъ” /дедецът/  носи дървен фалос облян в “кръв”, а церемониалните танци на пресъздават символично оплождане и зачеване.

Преди това обаче се отдава и голямо значение на “мръсните” дни – от тредия ден на Коледа до Сурва или Васильовден. Тогава, според нашите предци, се отварят вратите между земния и подземния свят и сред човеците нахлуват на лов тъмните сили – вампири, върколаци, караконджули /непреродили се духове с отрицателна енергия/, а заедно с тях елфи и самодиви. По тази причина прадедите ни са правели всичко възможно да не замръкват през тези дни вън от къщи, а през поколенията се е предавала забраната да няма сексуални сношения  между съпрузи, защото заченатото по това време дете непременно става лош човек.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов