Избрани Новини

Съдебен провал на МВР-акцията срещу ромските барони

Новините

13-01-2012, 15:08

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Разследващите неправилно са привлекли към наказателна отговорност тримата обвиняеми

Прокуратурата тотално е сбъркала обвиненията,

повдигнати на ромските барони Любомир Илиев – Любо Къдравия и братята Васил и Георги Горанови, задържани показно преди десет дни от ГДБОП за подготовка на убийствата на Христо Върбанов – Ицо Папата, Цветелин Кънчев – Дон Цеци и Олег Янев от Върховната касационна прокуратура, съобщи Mediapool.

Софийският градски съд освободи без мярка братя Горанови заради липса на обосновано предположение, че са участвали в заверата. Къдравия обаче остава зад решетките, тъй като срещу него има уличаващи доказателства, че лично е поръчал покушението на Папата на предполагаемия убиец Константин Коприашвили, за което му е повдигнато и отделно обвинение.

Разследващите неправилно са привлекли към наказателна отговорност тримата обвиняеми, тъй като вместо да ги обвинят в организирана престъпна група, ги сочат като съучастници в приготовлението на убийствата, гласи определението, прочетено от съдия Ангелов. "Във връзка с конструкцията на обвинението СГС счита, че от правна страна така посоченото приготовление на убийствата е несъставомерно”, обявиха магистратите. Те се аргументираха с факта, че според НПК това престъпление може да се извърши "единствено от съучастник, извършител, подбудител и помагач”. В случая обаче прокуратурата сочи само свидетеля Коприашвили като човека, който "е могъл да извърши активни действия по извършването на престъплението, но не и обвиняемите”.

Предполагаемият килър обаче доброволно се отказал от изпълнението на "мократа поръчка”, което, според НПК, сваля от него всякаква наказателна отговорност и обезсмисля така повдигнатите обвинения на Илиев и Горанови като съучастници.

Според съда срещу двамата братя няма достатъчно данни, за да се направи извод, че са участвали в заверата, тъй като единствените улики срещу тях се съдържат в думите на един анонимен свидетел.

По отношение на Любомир Илиев обаче магистратите прецениха, че трябва да остане в ареста, тъй като Коприашвили персонално го сочи като поръчител на покушението на Папата, като за целта му е предложил 100 000 евро и му дал снимка на "мишената”. Думите на свидетеля се потвърждавали от анонимен свидетел, както и от самия Христо Върбанов, пред когото Коприашвили разказал за поръчката. Съдът прие още, че от свидетелските показания, приложени по делото, може да се изведе опасност Къдравия да извърши ново престъпление, тъй като се ползва с голямо влияние и авторитет в ромската общност и би могъл да притиска свидетели, ако излезе на свобода.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов