Избрани Новини

Пътната агенция дава около милион лева за археологията по „Струма” и „Хемус”

Новините

22-02-2012, 16:35

Снимка:

bnews.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

На фирмите за зимно почистване до момента са наложени глоби в размер на 420 хил. лева заради несправяне с работата. 

Около 1 милион лева ще получат историческите музеи

в Кюстендил, Перник и Шумен за археологически разкопки по трасетата на магистралите “Струма” и “Хемус” от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура”, съобщи Mediapool като цитира председателя на управителния съвет на агенцията Лазар Лазаров.

За “Струма” отиват 645 хиляди лева, като вече има сключени договори с музеите в Кюстендил и Перник, уточни Лазаров. Сумата е за проучване на 3 обекта по протежение на Лот 1 от “Струма” – Долна Диканя – Дупница (19 км).

АПИ ще преговаря с историческия музей в Шумен за намаляване на исканата сума от над 420 хиляди за разкопки на откритите през есента останки от древно селище по трасето на “Хемус”. В момента с пари от бюджета се изгражда отсечката Шумен – Белокопитово (8 км). Преди седмица регионалният министър Лиляна Павлова каза, че ако с археолозите не се споразумеят за парите и сроковете за проучване на реликвите, изграждането на отсечката ще се отложи. Според Лазаров обаче това е малко вероятно.

Вместо да дадем 1 млн. лв. от бюджета на агенцията за изкърпване на дупки, ще ги дадем за археологически проучвания, коментира Лазаров при участие в Международна конференция за пътна безопасност. АПИ разполага с 15-20 милиона лева за запълване на дупки и изкърпване на пътищата, което ще е огромно предизвикателство след тежката зима. “Основните направления – магистралите и главните пътища, към Варна, към Сандански, към Кулата, към Видин и Русе, ще бъдат изкърпвани и със студена смес, вече сме започнали. Няма как да оставим тези направления с дупки и хората да търпят щети”, обясни Лазаров. Студената смес има временен ефект – колкото да задържи настилката до лятото, обясни шефът на АПИ.Той уточни, че на новостроящите се магистрали няма поражения заради тежките зимни условия. “В участъка на Ямбол има много големи участъци, които са залети и водата все още не се е оттеглила. Няма да има забавяне в строителството на магистрала “Тракия””, обясни Лазаров.Той е наредил отсечката на “Тракия” от Пазарджик до тунела Траянови врата да се изкърпи заради лошото състояние на настилката. 

На фирмите за зимно почистване до момента са наложени глоби в размер на 420 хил. лева заради несправяне с работата. Това са санкции за ноември и декември, а в началото на март ще стане ясно какви ще са глобите за януари, когато бяха големите снежни виелици. Очакваме сумата да е още по-голяма, каза Лазаров. Парите ще бъдат вложени в ремонт на пътища, уточни той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов