Избрани Новини

4717 българи празнуват рожден ден на 29 февруари

Новините

29-02-2012, 15:51

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В света има и държави, които са удължили своя календар до 30 февруари.

4717 са българите, родени на високосния ден 29 февруари, сочи официалната статистика на националната база данни „Население” в МРРБ, съобщи Всеки ден.

Те са от всички възрасти – от малки деца до старци, които официално празнуват рождените си дни веднъж на четири години. Така повелява календарът. В света родените на високосния 29 февруари са около 4 милиона души, което е нищожен процент на фона на 6-милиардното население на Земята.

В света има и държави, които са удължили своя календар до 30 февруари. За един период от около 10 години това се случва в Швеция – от 1699 г. докъм 1712 г., когато февруари има 30 дни. Тази дата е отговаряла на 29 февруари от Юлианския и на 11 март от Грегорианския календар. През 1929 г. Съветският съюз въвежда революционен календар, в който всеки месец има 30 дни, а оставащите 5 или 6 дни са почивни и невключени в никой месец. По този начин годините 1930 и 1931 официално съдържат 30 февруари. През 1932 г. календарът е изоставен и месеците възвръщат обичайната си дължина.

В крайна сметка за календарното объркване са виновни преди всичко римляните. В началото Гай Юлий Цезар взел изчисления на египтяните и стигнал до извода, че на всяка година се натрупва по една четвърт ден, който остава в резерв. Така на четири години трябва да се появи още един ден. Календарът му се казва Юлиански. По другия календар, кръстен на папа Григорий, изчисленията са още по-сложни за т. нар. високосен ден. Трябва обаче да отбележим, че според първоначалния Юлиански календар месец февруари съдържа 30 дни.

Смята се, че вероятността да се родиш на 29 февруари е 1 към 1461. Според някои тълкувания на 29 февруари се отваря портал към други светове. Още през I в. от н.е. мъдреците твърдели, че на този ден Земята отваря вратите си към паралелните светове и през нея минават посланиците от оня свят – магьосници, целители, пророци, които имат дарбата да побеждават злото, да прочистват земното пространство от него. Според духовно настроените родените на 29 февруари са надарени с особени способности, те са избраници. В древността съдбата им била предопределена. От първия миг на живота им ги пазели, помагали им да разкрият талантите си. Те били длъжни да живеят като затворници, пазейки и усъвършенствайки своята дарба, за да изпълнят възложената им мисия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов