Избрани Новини

ЕС и УНИЦЕФ срещу обезобразяването на женски гениталии

Архив Бургас

07-03-2012, 13:44

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

В световен мащаб от женското обрязване са засегнати между 100 и 157 милиона жени

Проект на ЕС и УНИЦЕФ ще се бори срещу обезобразяването на женски гениталии.

Това е традиция в много държави в Африка, алармира доклад, подготвен по повод Международния ден на жената (8 март).

Проектът получи финансиране от европейските фондове в размер на почти 4 млн. евро, пише news.bg.

В резултат от образователните кампании в Египет, Еритрея, Етиопия, Сенегал и Судан тази практика намалява значително.

В Сенегал например 28% от жените на възраст между 15 и 49 години са били подложени на процедурата по отстраняване на клитора. През последното десетилетие много семейства и общности се отказаха от тази практика, съобщава Европейската комисия.

Подобна статистика се наблюдава и в Етиопия – жените с обезобразени гениталии намаляват от 80% до 74%. В Египет фамилиите, които са се съгласили да не практикуват подобни традиции се увеличават – от 3 хил. през 2007 година до близо 18 хил. през 2011 година.

Съвместният проект на ЕС и УНИЦЕФ цели да покаже на хората колко опасна е процедурата. Планирани са беседи с представители на общности в страните, които практикуват традицията.

Изрязването на клитора е вековна традиция в африканските държави, но се среща и в Близкия Изток и Азия. Според вярванията само така момичето ще може да намери съпруг. Статистиката показва, че 140 млн. жени по света са били подложени на процедурата.

Тя се прави на момичета на възраст около 11 години и често без никакво медицинско наблюдение.

Предполага се, че в световен мащаб от женското обрязване са засегнати между 100 и 157 милиона жени. Всяка година към тях спадат още два милиона момичета. На ден около 6000 момичета биват обрязвани. Обрязването на момичетата не може да се сравни с това на момчетата, защото в този случай манипулациите върху половите органи причиняват много по-големи наранявания, като много по-често това оказва отрицателно влияние върху цялостното здравословно състояние. Затова и често то не се определя от страничния наблюдател като обрязване, а като осакатяване на гениталиите.

Обрязването се извършва с различни инструменти като бръсначи, ножици, ножове или парчета стъкло. Протича в повечето случаи без всякаква анестезия и дезинфекция, понякога се използват природни лечебни средства. Обрязването се извършва от акушерки или възрастни жени, рядко от мъжки жреци или бръснари.

Причините: FGM (Female Genital Mutilation) е стара традиция, която произхожда от времето на монотеистичните религии. Разпространена е както сред християни, така и сред анимисти. Причините, които водят до това полово осакатяване често са комплексни. Изхожда се от следното Осакатяването на гениталиите се разбира като религиозна повеля (от друга страна нито в Корана, нито в Библията се споменава, съответно легитимира женското обрязване); Приема се, че женският пол е омразен и нечист, обрязването и инфибулацията предпазва жената от болести, гъбички, течение и др.; Обрязването прави момичетата пълноценни жени, защото от жената се отнема “мъжката част”; Обрязването намалява сексуалното влечение на жените и ги предпазва от тяхната несдържана сексуалност; Обрязването повишава плодовитостта и шансовете за женитба на жената; Мъжете изпитват по-голямо сексуално удоволствие с обрязани жени; Трябва да се пазят старите традиции, да се посяга на тях означава да се допуска влиянието на западния свят.

Действителният мотив за осакатяването на гениталиите често се откроява в патриархално структурираните общества. Обрязването служи за контрол на женската сексуалност и трябва да предпазва от загубата на девствеността преди брака. Последиците за здравето са огромни: състояние на шок в следствие на голяма загуба на кръв; отравяне на кръвта, тетанус; заразяване с детски паралич, хепатит и HIV; проблеми с отделянето на урина, увреждане и инфектиране на пикочните пътища и бъбреците; възпаления на яйчните тръби и на матката, стерилност; силни болки по време на месечния цикъл; болки по време на секс при обрязаните жени, преди всичко след сватбата, съответно след ражданията, когато при половия акт мъжът навлиза през малкия отвор; проблемни, опасни за живота на майката и детето раждания при обрязани жени (вагиналния отвор е прекалено малък и трябва в повечето случаи оперативно да бъде отворен предварително, за да е възможно раждането. Тъканта на белега е нееластична и предизвиква силни болки при раждането. Често това води до цезарово сечение. След раждането жената отново бива зашивана така, че да остане съвсем малък отвор); честите болести приковават жената на легло, тя не е в състояние да ходи на работа или да посещава училище; психическите последствия са реакции, които напомнят на следствията от други травми: потиснатост и изолираност, реакции на страх, депресии и смущения в поведението. Често съществува и забраната да се говори за изпитваните болки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов