Избрани Новини

Пресъздават легендарна арктическа експедиция

Новините

20-03-2012, 16:45

Снимка:

ecophotoexplorers.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Участниците ще използват технология от началото на 20-ти век, за да пресъздадат легендарното пътуване на Ърнест Шакълтън

Група модерни приключенци ще пресъздадат историческата антарктическа експедиция на Ърнест Шакълтън.

За да пресъздадат оригинала възможно най-точно, членовете на новата експедиция ще се ограничат до технология и храна от 1916. Единственото изключение, ще бъде модерната екипировка за спешни случаи на борда. Те ще пътуват с реплика на дългия 7 метра китоловен кораб  „Джеймс Каирд“, използван от експедицията на Шакълтън. Новият кораб е наречен на името на Александра Шакълтън, внучката на великия изследовател и ще отпътува на океанското си пътуване през януари 2013-та.

В началото на  следващата година екипа ще тръгне от о. Елефант, близо до Антарктическия полуостров, за да прекоси 800 мили океан до Южна Джорджия. 

Експедицията ще бъде ръководена от великобританския приключенец Тим Джарвин.

„Тази експедиция отбелязва стогодишнинанта от пътуването на Шакълтън и почита завета му.Посланието, че отделните хора могат да захвърлят разликите си и да работят заедно е валидно и днес“, заяви Джарвис.

„Експедицията „Епиката на Шакълтън“ е много подходящ принос към прадядо ми, сър Ърнест Шакълтън“ каза внучката на изследователя.

„Тим Джарвис е идеалния човек за тази експедиция, и устрема му, заедно с висококачествения екип, който той събра, ще почетат лидерството на Шакълтън“ добави тя.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов