Избрани Новини

16-годишни тежат под 10 кг, мирише на урина - в дом за медико-социални грижи

Архив Бургас

06-04-2012, 15:42

Снимка:

в. Класа / Архив

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Шокиращите нарушения видя на внезапна инспекция лично здравният министър

16-годишни деца с увреждания тежат под 10 кг.

Това е едно от най-фрапиращите нарушения, които установи здравният министър Десислава Атанасова в Дома за медико-социални грижи в Плевен.

Тя пристигна лично на внезапна проверка в социалната институция след сигнал на неправителствена организация.

Атанасова обясни, че храната, предлагана на настанените в дома 154 деца, представлява смес от различни ясния, смлени и сервирани в пластмасови шишета, предаде bTV.

Обект на проверката стана и хигиената в дома. Според здравния министър в стаите се е носела остра миризма на урина, а пералното помещение е било препълнено с мръсно бельо.

Ръководството на дома в Плевен не се съгласи с отправените обвинения, че децата са недохранени или хигиената не отговаря на нормите. Главният лекар на социалната институция обясни, че заболяванията на 16-годишните деца са причина за малкото им килограми и ниския ръст – те не се дължали на недохранване.

Здравният министър обаче не прие твърденията. „Недопустимо е да виждаме дете на 16 години с тегло под 10 кг и обяснението за това не могат да бъдат единствено аномалиите в неговото развитие”, заяви Атанасова.

Храната действително представлявала каша, но тя се смесвала по определен начин, така че да се приема по-лесно от настанените в дома, казаха още от ръководството.

По отношение на бельото на децата, повечето от които са на възраст от 0 до 3 години, ръководството коментира, че на дете се полагат по 3 памперса на денонощие и няма начин да се осигурят повече.

Изненадващата министерска проверка обаче откри и административни нередности в социалното заведение. От документите за предоставени дарения не ставало ясно какво представляват те и от кого са дадени.

В края на миналата година бившата директорка на Дома за медико-социални грижи д-р Костова бе уволнена, отново след сигнал за нарушения, подаден от неправителствена организация.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов