Избрани Новини

Токсична боя за яйца докарва астма и тежки алергии

Архив Пловдив

10-04-2012, 09:45

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

На повечето бои, дори тези в магазините, не пише какви съставки съдържат

Боя за яйца ни докарва астма, уртикария и тежки алергии, пише "Монитор".

Опасният оцветител вече е засечен в София. Боята съдържа химикала тартразин, който може да предизвика астматични пристъпи, уртикария и тежки дихателни алергии. Съдържа и оцветителите  Е-123, Е-131, Е-142, за които лекарите са единодушни, че са канцерогенни. И за трите съставки Европейският съюз излезе преди години с предписание да се ползват изключително внимателно, тъй като не е доказана категорично тяхната безвредност. В Унгария, Полша, Германия и Франция те дори са забранени.

По-опасно обаче е, че на повечето бои за яйца, дори тези в магазините, не пише какви съставки съдържат.

С тях трябва да сме по-внимателни, да не купуваме, ако върху етикета не е обозначен съставът и няма изрично сложен надпис с номера на разрешителното от Министерството на здравеопазването за безвредност, коментира пред „Монитор” д-р Ангел Кунчев.

Когато купувате бои за Великден, задължително трябвал да проверявате  дали надписите съдържат информация с името на производителя, датата на производство и срока на годност, защото върху повечето опаковки той липсвал. Масово търговците пробутвали бои, останали непродадени през миналата година.

Един оцветител с изтекъл срок на годност може да провокира тежък обрив, обясниха от Българското дружество по алергология.

Не липсват и пакетчета, на които няма предупредителен надпис върху боите с форма на таблетки да не се използват от деца, тъй като могат да ги сбъркат с бонбони, отбеляза още главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.

За бум на салмонела и ентероколити по Великден предупреди главният санитарен инспектор. По думите му заразата ще пламне още тази седмица, тъй като хората купували по-евтино яйца от селата около София, където не се знае дали са съхранявани на хладно място, нито пък дали птиците са здрави.

Отпадане, повръщане и висока температура са симптомите на заболяването, предупреди Кунчев  и посъветва заразените да не се самолекуват, а да отидат на лекар, за да не се обезводнят фатално.

Яйцата да се варят поне 10 минути, а ако са спукани, да не се боядисват, за да се избегнат опасностите, предупреди той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов