Избрани Новини

Бадемите – вкусното лекарство

Архив Варна

14-04-2012, 18:25

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Бадемите са едно наистина ценно лекарство за хората, които се борят с кожни заболявания, висок холестерол, сърдечносъдови заболявания или просто искат да се хранят здравословно.

Десетки проучвания по темата са категорични – бадемите са безценна и лечебна храна за организма.

Те подхранват тялото и особено кожата със значителни количества флавоноиди и Витамин Е, Витамин В 2, фолиева киселина (B 9), магнезий, калций, фосфор и цинк.

Флавоноидите са с доказан анти-туморен и противовъзпалителен ефект, аантиоксидантите в бадемите деактивират свободните радикали, които увреждат кожата и тялото като цяло. В този смисъл бадемите са едно наистина ценно лекарство за хората, които се борят с кожни заболявания, висок холестерол, сърдечносъдови заболявания или просто искат да се хранят здравословно. 

Тук е мястото да отбележим, че когато става дума за полезните свойства на бадемите, се имат предвид единствено суровите бадеми. При печене ядката губи много от полезните си мазнини и вещества.

Бадемите са засищащи, поради високото съдържание на мазнини, въглехидрати и протеини. Но мазнините в бадемите са т.нар. „добри мазнини” – незаменими мастни киселини, които подхранват кожата, косата, и действат оздравително на цялата имунна и сърдечносъдова система

Що се отнася до въглехидратите, количеството им на пръв поглед е доста високо – 20 г на 100 г бадеми. 

От тези 20 г обаче, 12 са фибри, 0,7 са нишесте, 5 г са захари, а останалите са други видове въглехидрати.

Млякото от бадеми се препоръчват при хора с непоносимост към лактоза, като добра алтернатива на млечните продукти. То може да се консумира и от страдащите от акне, които трябва да избягват млечните продукти. 

Маслото от бадем е базово масло с много добра поносимост и се използва както като самостоятелен заместител на дневните кремове, така и като основна съставка в маските за коса

Известно е свойството му да омекотява и успокоява възпалената кожа.

Маска с бадеми – при проблемна кожа и акне

Лайка, липов цвят, лавандула, бъзов цвят и борови връхчета се смесват по равни части. С 2 супени лъжици от сместа се приготвя отвара. 1 супена лъжица счукани бадеми се попарват с 50 г от отварата. Прибавя се 1 чаена лъжичка брашно и 0,5 чаена лъжичка мед. Кашата се нанася топла върху лицето. След 30 мин лицето се измива с топла и студена вода.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов