Избрани Новини

Православната църква почита Свети Дух

Архив Пловдив

04-06-2012, 09:10

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Според народните вярвания от днес започва Русалската неделя

Днес източноправославната църква почита Свети Дух. Празникът е свързан по смисъл с честването на Петдесетница и се отбелязва винаги в понеделник, на 51-ия ден след Великден.

Той е третият елемент от Светата Троица – Бог Отец, Бог Син и Свети Дух.

Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Неговият виртуален образ е белият гълъб.

Българите вярват, че от Велики четвъртък до Св. Дух душите на всички мъртви са на свобода на земята. Ходят обикновено по цветята, по дърветата, а с орехова шума ги мамят, за да се съберат в този ден. На Духовден душите се прибирали и затваряли чак до следващия Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери.

На Св. Дух започва Русалската неделя. Според народните вярвания през тези дни обикалят русалиите – женски същества с бели дрехи и руси коси, които живеят в изборите, езерата или горите. В дните на техния празник жените спазват строго някои забрани – не е тъче, не се пере, не се преде. През цялата седмица русалиите обикалят полето и гората и хората не бива да ходят там, да се къпят или да спят на открито. Вярва се, че който не спазва тези забрани, ще се разболее от русалската болест, която е нелечима. Най-опасен е русалският петък.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов