Избрани Новини

Менда Стоянова: Рамката на Бюджет`2013 е изпратена в Брюксел

Архив Пловдив

07-06-2012, 14:47

Снимка:

БНР

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Не се предвиждат промени в данъчното осигуряване. Законът за публично-частното партньорство няма да се прилага с обратна сила, но ще има и изключения

Министерството на финансите вече работи върху държавния бюджет за 2013 г. Конвергентната програма и тригодишната програма до 2014 г. включително са изпратени за съгласуване в Брюксел. Това заяви председателят на комисията по бюджет и финанси в 41 Народно събрание Менда Стоянова в отговор на въпрос на ПловдивУтре на какъв етап е подготовката за бюджет`2013.

В данъчното осигуряване не се предвиждат промени, обяви още Стоянова. Моделът, който България е избрала, изключва възможността за диференцирани ставки на ДДС. Това означава, че няма да се намали данъкът за книги, учебници, вестници и списания, за което настояват издатели. Намаляването на ДДС няма да доведе до намаляване на цените им, смята Менда Стоянова. Тя посочи като пример по-ниската ставка в туристическия сектор: “По-ниския косвен налог не само че не поевтини услугите, доведе до изкривяване на пазара и започна да се предлага ниско качество, в ниския сегмент”. Друг съществен мотив против въвеждането на диференцирани ставки е възможността от лавинообразни искания и от други стопански сектори. Според Менда Стоянова единственият начин за намаление, е да се редуцира общата ставка, но при положение, че приходите за бюджета се увеличат.

От 1 януари 2013 г. влиза в сила новия Закон за публично-частното партньорство (ЗПЧП), каза още Стоянова. На първо място, при избора на частен партньор ще се прилагат изискванията на ЗОП. Министерството на финансите ще поддържа национален регистър, в който ще бъдат вписани и държавни, и общински публично-частни партньорства. В ЗПЧП са заложени параметри, които защитават публичния интерес. Например, цяла глава регламентира запазването на икономическия баланс: предвижда се възможност всеки от партньорите да поиска промяна, за да се спази икономическия баланс. В закона изрично е казано, че не могат да се променят уставът и капиталът и не се допуска частният партньор да се разпорежда с апортиран публичен актив. Законът няма да се прилага със задна дата, но ще има изключения за някои заварени сделки, каза Менда Стоянова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов