Избрани Новини

Експедиция тръгва по бойния път на 9 пехотен пловдивски полк

Архив Пловдив

15-06-2012, 13:30

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

С поредица събития в Пловдив ще бъде отбелязана 100-годишнината от Балканската война

Историци, общественици и журналисти ще участват в експедиция по бойния път на 9 пехотен полк, изминат през Балканската и Междусъюзническата война. Проявата е част от мероприятията в Пловдив, с които ще се отбележи 100-годишнината от Балканската война.

Днес бе учреден Инициативен комитет, който ще подготви програмата за честването на юбилея. Негов председател е кметът инж. Иван Тотев, а членове са председателят на ОбС-Пловдив арх. Илко Николов, заместник-кметът Стефан Стоянов, командирите на 68-ма бригада “Специални сили” и на авиобазите в Граф Игнатиево и Крумово, акад. Георги Марков и проф. д.и.н. Василка Танкова от Института за исторически изследвания при БАН, доц. Мария Шнитер – декан на Философско-историческия факултет на ПУ “П.Хилендарски”, Георги Стефанов – началник на Военния клуб, Димитър Севов – директор на Държавния архив, Димитър Минев – директор на НБ “Иван Вазов”, Красимир Линков – директор на ГХГ-Пловдив, Стефан Шивачев – директор на РИМ-Пловдив, о.з. полк. Сотир Докторов – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, д-р Боню Бонев – председаел на Съюза на възпитаниците на военните на Н.В. училища, ШЗО и родолюбивото воинство и граждани.

Тържественото честване 100 години от началото на Балканската война ще бъде на 5 октомври пред паметника на загиналите във войната в двора на ДДЛРГ “Княгиня Мария Луиза”. На 26 март догодина на пл. “Централен” тържествено ще се отбележи един век от превземането на Одринската крепост от Втора българска армия.

Предвидено е създаване и поддържане на сайт “Пловдив през Балканските войни” с най-интересните фотоси, художествени произведения и архивни документи от фондовете на НБ “Иван Вазов”, Държавен архив, Градска художествена галерия и Регионален исторически музей-Пловдив.

Балканската война, наричана още Първата балканска война, е военен конфликт между Османската империя, от една страна, и съюзените България, Сърбия, Гърция и Черна гора, от друга, продължил от 26 септември (9 октомври по нов стил) 1912 до 17 (30) май 1913 г. Победата на съюзниците слага край на петвековното османско господство на Балканския полуостров. Воините от Българската армия проявяват изключителен героизъм и завоюват изключителни военни победи, разказа директорът на Регионалния исторически музей Стефан Шивачев. Миналата седмица е завършил първият етап от експедицията по бойния път на 9-ти пехотен пловдивски полк. На територията на Северна Гърция напълно е изличен споменът за присъствието на Българската армия там, а в Одрин, където има мемориал за освобождение, нашите войски са представени като завоевател. Ние сме в дълг към обществото и към военната история на България, отбеляза Шивачев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов