Избрани Новини

Бездомните кучета вече с чипове

Архив София

01-07-2012, 15:06

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Всички ветеринарни лекари ще имат достъп до Националната база данни за животните в страната. Бездомните кучета също ще влезнат в този регистър.

Бездомните кучета влизат в регистър, който ще съдържа информация дали животното е кастрирано и ваксинирано.

В регистъра ще се въвежда информация не само за домашните, а и за бездомните кучета в страната. Всички ветеринарни лекари ще имат достъп до базата данни. До момента такъв достъп имаха само ветеринарните лекари, които изпълняват държавната профилактична програма за селскостопанските животни, както и приютите за бездомни животни.

Хората, които искат да въвеждат данни, ще минават през специално обучение. Едва след това ще имат контролиран достъп до информацията. От началото на месеца Агенцията по храните ще събира данни за желаещите.

Във всеки един момент, всяко куче, попаднало при ветеринар с четящо устройство и достъп до базата данни, може да бъде регистрирано. Предимството на тази база данни се състои в това, че тя е онлайн и ветеринарите ще имат достъп до информацията, обясни Аделина Стоянова от БАБХ.

Освен информацията за ваксините на животните, системата ще помогне и в друг аспект. Ако някое куче бъде изгубено, то лесно може да бъде намерено чрез информацията в чипа, който му е поставен. Чрез този регистър в случай че животно бъде изоставено, лесно ще се разбере от кого да се търси отговорност.

Ветеринари са на мнение, че ако общините сключат договори за кастрация с частни клиники, а не само с приюти, това ще спомогне доста за справянето с проблема с бездомните кучета, съобщи BTV.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов