Избрани Новини

Чакаме на Европа за свлачището на "Трифон Зарезан"

Мисия Варна

12-07-2012, 18:13

Снимка:

© Дарик Варна

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Варненското свлачище е най-опасното в страната

По-голяма вероятност да получим пари за укрепване на свлачищата по крайбрежието от Европа има ако дейността се извършва съвместно с друга страна членка на ЕС.

Това стана ясно на днешния публичен дебат "Интегрирана морска политика – възможност за сътрудничество", който се проведе във Варна. "Сигурна съм, че през следващият програмен период 2014 г. -2020 г. заедно с Румъния ще привлечем значителни средства за укрепване на крайбрежието", коментира зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николина Николова. 

За да се случи това обаче свлачищата у нас трябва да влязат в обща схема с тези на друга европейска членка с излаз на Черно море, каквато е Румъния. МРРБ подготвят проектно предложение, което ще бъде разработено съвместно със северната ни съседка. Проектът има за цел да анализира настоящата ситуация, като се определят обектите, които с активирането си могат да предизвикат значителни щети в границата на крайбрежната зона. Предвижда се и изграждане на система за наблюдение, която ще информира за свлачища, абразия и ерозия по брега.

Проектът е на стойност 3,5 млн. евро и на базата на неговата реализация може да се кандидатства за финансиране и за самото укрепване. ЕС няма да дава пари за отделни мероприятия, а само за комплексни по цялото Черноморско крайбрежие.

У нас до края на юни 2011 г. са регистрирани 207 свлачища. Като най-опасно от тях е категоризирано варненското "Трифон Зарезан".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов