Избрани Новини

Ваксинират 75% от 12-годишните за рак на маточната шийка

Архив Бургас

25-07-2012, 14:29

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Сред основните мотиви за началото на програмата е развитата вече в други европейски държави практика на ваксинация, както и черната статистиката, според която ежегодно в света се регистрират около 500 000 нови заболели и 250 000 смъртни случаи

Министерският съвет одобри днес Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка.

Тя предвижда 75% от 12-годишните момичета да бъдат ваксинирани срещу човешки папилома вирус (HPV), който е основният виновник за онкологичното заболяване.

Документът беше още преди месец публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

Сред основните мотиви за началото на програмата е развитата вече в други европейски държави практика на ваксинация, както и черната статистиката, според която ежегодно в света се регистрират около 500 000 нови заболели и 250 000 смъртни случаи.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в Европа ракът на маточната шийка е втората по честота форма на раково заболяване при жените от 15- до 44-годишна възраст, след рака на гърдата. Всяка година нови 60 000 жени заболяват, а почти половината от тях умират. В Източна Европа средната смъртност обаче е над два пъти по-висока, отколкото в останалите части на стария континент.

За България данните на Националния раков регистър показват, че честотата на новооткритите случаи се е увеличила почти трикратно. Годишно новите случаи на заболяването са 1 100 - 1 200. За между 350 и 400 жени изходът е смърт. Това означава, че всеки ден в България умира по една жена от рак шийката на матката, и се диагностицират три нови случая на онкозаболяването.

Средствата за изпълнението на програмата ще бъдат осигурени от Министерството на здравеопазването. Финансирането на ваксините ще се прави от здравната каса чрез трансфер на средства от ведомството, уточняват от правителствения пресцентър.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов