Избрани Новини

Преображение Господне е! Днес Господ изпълнява желания, но само на онези,които се молят искрено

Архив Бургас

06-08-2012, 17:10

Снимка:

БургасУтре

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

"Трябва да се молим , а не да искаме, защото Господ знае ние от какво имаме нужда", обяснява смисъла на днешния ден отец Стилиян

Преображение Господне е денят, в който всеки може да укрепи духа, но най-вече вярата си. Легендата разказва, че на този ден Господ заедно със своите ученици Петър, Яков и Йоан изкачили Таворската планина.

Там горе и след молитвата на Исус дрехите и лицето му светнали ярко. Около него се появили образите на светиите Мойсей и Илия. Това явление мого изплашило учениците му, но господ ги успокоил. “Днес ние честваме точно това преобразяване на Господа.

Посланието, което отправя към нас на този ден е, че той се преобразява, но преди това се моли, следователно той показва, че молитвата е важна стъпка, важна част и самите ние да се преобразиме.  

Ние се молим чрез устата, но трябва и чрез сърцето и душата да се молим и тогава молитвата ни ще бъде чута, в противния случай просто ще бъде една лицемерна молитва пред външните хора да ни видят, че идваме в храма”, обяснява същността на днешния православен празник отец Стилиян от възродената преди няколко години църква в Черноморец.

“Трябва да се молим , а не да искаме, защото Господ знае ние от какво имаме нужда. Това е смисъла на днешния празник , в който посланието е, че хората трябва да се преобразят, да стават по-добри, да се обичат помежду си.

Тук идват различни хора, но аз се надявам все пак,  че нещата се водят към по-добро, има развитие, хората се осъзнават, опомнят се и наистина стават и по-добри. Доказателство е храма, в който се намираме, защото всички тези красоти, които са тука аз не съм ги направил с лоши хора, аз съм ги направил с добри хора, така че все пак доброто възтържествува”, продължава отец Стилиян.

Храмът в Черноморец е единственият в България, в който благодарение на младия свещеник и местните хора се  създава Райска градина в буквалния смисъл.

Отец Стлиян подхваща идеята, а жителите на градчето помагат за реализирането й. В градината има всякакви видове цветя, храсти и плодове, дори екзотична растителност каквато се описва в Библията, която трудно вирее на нашия климат, но оцелява благодарение на вярата на хората.   

Преди 3 години се построи камбанария, а преди около 2 г. аязмо, от което блика лековита вода.

Духовникът само се моли да е здрав, за да продължи започнатото и скромно отговаря, че няма нужда от нищо друго.

 “Нужди имаме много, но аз вече не смея да поискам, просто ме хваща страх. Осъзнавам, че понякога просто Господ преценя по друг начин и това, което желаем не се случва. Искам да съм жив и здрав и това е, другото се нарежда”, отговаря отец Стилиян.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов