Избрани Новини

Крайната цена на кубик дърва за огрев в Благоевградско е около 50 - 60 лв.

Архив София

28-08-2012, 19:14

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Хората могат да бъдат спокойни, тъй като количеството дърва за огрев е предостатъчно и няма да има дефицит.

Няма причина за притеснение относно продажбата на дървесина в Пиринско и това дали тази година ще бъде достатъчно количеството дърва за огрев.

Това каза за Радио "Фокус" заместник-директорът на Югозападно държавно предприятие Дамян Дамянов.

Той добави, че по закон има процедури, които се извършват. Цената на кубик дърва е около 30-40 лева в момента, каза Дамянов, като за доставка до клиентите се искат още пари, и крайната цена е към 50 - 60 лева.

Във връзка със зачестилите случаи на чуждестранни клиенти, които купуват дървесина от България, по-специално гърци и македонци, Дамянов каза, че интересът е насочен към българските износители и прекупвачи. За нашите съседи българските цени са по-атрактивни, тъй като в Гърция цените за кубик дърва за доста по-високи.

Дамянов добави, че този износ на дърва към Гърция няма да се отрази по никакъв начин на родния пазар и няма да доведе до недостиг на дърва за огрев у нас. Достатъчно лек фонд има, за да се балансира вътрешният пазар.

Според Дамянов износът за Гърция не може да се нарече точно износ, защото сме страни от Евросъюза. Хората могат да бъдат спокойни, тъй като количеството дърва за огрев е предостатъчно и няма да има дефицит.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов