Избрани Новини

Кула на император изровиха под Созопол

Архив София

11-09-2012, 10:25

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Археолози хванаха следите на хан Крум до морето

Бойна кула от времето на византийския император Анастасий /491-518 г./ откриха археолози при разкопките в Созопол по проекта Виа Понтика, съобщава "Стандарт".

При изследването на т.нар. Северна кула там са се разкрили основите на част от здрав зид. Бойното съоръжение е с квадратна форма 4 на 4 метра и е било изградено от едри камъни, споени с розов хоросан, примесен със счупени тухли. Това е типичен градеж за епохата на византийския император Анастасий, съобщи за "Стандарт" директорът на НИМ Божидар Димитров. По думите му, след изтеглянето на готите от днешните български земи, през 486 г. този император е предприел усилено крепостно строителство по тези земи. Тогава е изградена и крепостта Акра край Черноморец.

Паралелно с бойната находка учени се натъкнаха и на следи от военните походи на хан Крум в Созопол. Мястото е съвсем близо до открития гроб на вампир в началото на лятото. При продължаващите разкопки на манастира "Свети Николай Чудотворец" край морето са намерени две църкви, като при едната ясно се виждат следите от пожар. Унищожаването на храма може да се свърже с походите на хан Крум, коментират специалистите. И правят отправка към 812 г., когато владетелят завзема Месембрия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов