Избрани Новини

Отбелязваме 22 години от смъртта на Иван Михайлов

Архив София

05-09-2012, 12:53

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Водачът на македонските българи умира в емиграция, гонен от комунистическата власт. Радко, както е нелегалният му псевдоним, десетилетия наред е единствената опора на поробените българи, подложени не безмилостен геноцид от гръцки и сръбски окупатор

На 5 септември се навършват 22 години от кончината на водача на ВМРО Иван Михайлов. Легендарният български революционер умира през 1990 г. в Рим.

Ванчо Михайлов е роден през 1896 година в град Щип, в махалата Ново село. Учи в Солунската мъжка гимназия. В Солун посреща Седма рилска дивизия по време на Балканската война и вижда, че свободата може да се извоюва единствено с борба и оръжие. След Първата световна война напуска армията и се записва студент в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. По това време е поканен от Тодор Александров да му стане секретар в Задграничното представителство на ВМРО в София.

Ванчо Михайлов е продължител на делото на Тодор Александров и негов верен приятел и съратник. Преди седмица се навършиха 88 години от смъртта на Тодор Александров. По традиция ВМРО отбеляза тази годишнина на гроба на Александров над Мелник и с панихида в родния му Щип.

ПОВЕЧЕ ЗА ИВАН МИХАЙЛОВ

От 1920 Иван Михайлов е председател на създаденото от него в същата година студентско дружество на българите от Македония “Вардар”. В следващите няколко години Иван Михайлов е избран за член на ЦК на ВМРО и осъществява акцията по откриването и наказването на убийците на Тодор Александров

Иван Михайлов се превръща във всепризнат водач на българите в Македония, или както пише американското списание "Ню Рипъблик" в броя си от 31.ХII.1930 г.: "...Из цялата страна се намира едно голямо население, което е българско по кръв и език. От тези македонци се организират повечето от комитаджиите, които представляват постоянната революционна армия на ВМРО. Едно тайно правителство, поддържащо своя собствена поща, съдилища, дипломатическа служба, данъци. Най-напред тя е била създадена, за да освободи страната от турците чрез постоянна кървава борба. Днес, под ръководството на нейния млад, способен, корав и брилянтен водач Иван Михайлов, тя прилага същите методи срещу гърците и югославяните."

След 19-майския преврат от 1934 Иван Михайлов е принуден да напусне България и след дълги години на емиграция се установява в Рим, Италия, където и живее до смъртта си на 5 септември 1990 г.

През годините прекарани в емиграция Иван Михайлов продължава да бъде стълб на българското национално обединение, издава множество брошури, статии, дава интервюта, пише и своите спомени. Спомените на Иван Михайлов, събрани в четири тома са своеобразна енциклопедия на българското национално освободително движение на Македония.

ИНТЕРВЮ НА КЕВОРК КЕВОРКЯН С ИВАН МИХАЙЛОВ - ЧАСТ 1

ИНТЕРВЮ НА КЕВОРК КЕВОРКЯН С ИВАН МИХАЙЛОВ - ЧАСТ 2

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов