Избрани Новини

Доброволци привличат приемни родители

Архив Пловдив

18-09-2012, 06:22

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Започва втората Националната доброволческа информационна кампания в подкрепа на приемната грижа

Днес започва втората Националната доброволческа информационна кампания в подкрепа на приемната грижа под надслов „Всички имаме грижата”.

Кампанията, организирана от Българкият младежки Червен кръст, ще обхване  119 общини в страната. Част е от „Програмата за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции”, реализирана с финасовата помощ на фондация „Велукс” и в партньорство с Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Зона Европа.

Инициативата израства от дългогодишния опит на общинските клубове на БМЧК в подкрепа на децата в нужда. И от убеждението, че единствено разгръщането на мрежи от подходящи социални услуги в общността може да им предложи среда и грижа, близки до семейната.

Кампанията ще стартира едновременно във всички 28 областни града, с различни събития, организирани от областните съвети на Българския Червен кръст. Символичното начало ще бъде дадено в 17 часа.

В Пловдив от 16:00 часа на площад Централен доброволци заедно с деца от социалните институции ще дадат старт на кампанията с изграждане на „градче на приемната грижа”. При обявяване на кампанията доброволци на БМЧК ще пуснат в небето над Пловдив балони – символ на вярата, че всяко дете ще намери топлината на дома, в който го очаква с обич неговото семейство.

От началото на програмата през април 2011 до момента над 770 доброволци са преминали обучения по приемна грижа, в които с готовност се включиха консултанти и щатни специалисти на БЧК и професионалисти по въпросите на приемната грижа от партньорски организации. От БЧК очакват в кампанията да включат над 1300 младежи доброволци.

И през 2012 БМЧК ще реализира информационната кампания  в партньорство и със съвместните усилия на над 80 организации и институции, ангажирани с каузата на приемната грижа по места, включително с 55 общини, партньори на Агенцията за социално подпомагане по проект „И аз имам семейство”, с което цели да постигне максимална обществена съпричастност и отговорност.  



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов