Избрани Новини

Политическата диета на Меглена Кунева

Архив София

26-09-2012, 09:50

Автор:

Александър Симов, в-к "Дума"

Всичко от Автора

"Смъкнете излишните килограми! Отървете се от мозъка!"

Това призоваваше в един легендарен афоризъм сръбския сатирик Нинус Несторович.

Както всяка шега и тази може да бъде разчетена като разтърсващо философско откровение. Защото в България винаги има хора, които редовно ни предлагат тази диета - да се лишим от мозък, за да изглеждаме безвъздушни, красиви, нереални и тъпи.

В този стил на политическа стилистика дойде и предложението на партията на Меглена Кунева "България на гражданите" за намаляването наполовина на партийните субсидии в България. Ако можехме да окачествим това само като популизъм, вероятно нямаше да е толкова дразнещо. Това обаче е популизъм на дребно и издава не стратегическо, а обсебено от моменталния пиар мислене.

Нека да припомним няколко фундаментални неща. Идеята за субсидии на партиите не идва, за да се ограбват данъкоплатците, а за да се въведе ред във финансирането на политическите субекти. С години българското общество негодуваше, че партийните централи стават заложници на неясни интереси и тъмни схеми, за да си осигурят пари и субсидиите дойдоха като решение именно на този проблем. Още нещо - субсидията осигурява финансова независимост на опозиционните партии и така не дават възможност на упрявляващите да затегнат икономическа примка около шията на своите противници. Тоест - парите, които данъкоплатците дават, не са хвърлени на вятъра, това е инвестиция в чиста среда, демокрация, инвестиция в нормални отношения и прозрачност на политическите субекти.

Ако субсидията на партиите бъде отнета или драстично намалена, това веднага ще се отрази на политическия живот. Той отново ще стане тъмен и мътен като съзнанието на депутат от мнозинството, прекалил с чашките на благотворителен коктейл. Идеята за намаляването на субсидиите не е признак за решителност, а е начин да се даде рамо на сегашното управление. Те отсега се опитват да концентрират огромни ресурси, за да си купят победа на вота, а обезсилването на опозицията ще им дойде като политически джакпот.

Тази идея повдига доста въпроси около опозиционния характер на партията на Кунева и около прокламираната непорочност на нейните членове. Това е една партия с умишлено предизвикана амнезия, защото си мислят, че като се правят на различни, всички ще забравят предишните им биографии. И ако смисълът на тази непорочност е да се дават идеи в услуга на ГЕРБ, то значи Кунева наистина се очертава като любимата партньорка на Борисов за политически танц. Трудно е да вярваш на думи, когато идеите, които предлагат, приличат на черен виц.

С такива идеи партията на Кунева съвсем се оприличава на един друг афоризъм на великия Несторович: "Най-смелият опозиционен лидер попита главнокомандващия дали може да отиде да пикае, а когато той му каза, че не може, защото му е спешно необходим, великият опозиционер се напика от щастие!"

Оглеждайте внимателно "България на гражданите".

Просто не се знае кога щастието им наистина ще ги надвие.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов