Избрани Новини

Жени, вършете домакинска работа за по-траен брак!

Архив София

01-10-2012, 12:26

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Мъжете предпочитат старомодните дами, които въртят къщата

Ако дамите искат траен брак, трябва да се занимават повече с домакинска работа.

Това сочат резултатите от норвежко изследване.

Макар и това да е като шамар за равноправието на половете, разводите сред "модерните" двойки, в които и мъжът, и жената домакинстват, са два пъти повече, отколкото сред старомодните, където само дамите въртят къщата.

"Установихме, че поделянето на отговорностите за работата у дома не допринася задължително за чувство на щастие" – каза Томас Хансен, съавтор на изследването "Равноправие в дома". Липсата на връзка между равенството и качеството на живот е изненадваща, отбеляза Хансен.

"Човек би си помислил, че разделите са повече в семействата с по-малко равенство в дома, но нашата статистика показва точно обратното – каза той. – Цифрите ясно сочат, че "колкото повече неща вършат мъжете в къщи, толкова по-голяма е честотата на разводите".

Причината обаче не е само домакинската работа. По-високата честота на разводите идва от ценностите на "модерните" двойки. Те вече не гледат на брака като на нещо свято. Освен това жените в тях често са с високо образование и добре платена работа. Това ги прави по-малко зависими от съпруга.

В Норвегия по традиция мъжете участват много в гледането на децата, но не и в домакинската работа. Докато в 70% от семействата и двамата родители се ангажират с потомството, при същия процент семейства само жените вършат домакинската работа.

Резултатите противоречат на установеното от друго изследване в седем европейски държави. То показа, че мъжете, които помагат в домакинската работа, са по-доволни от живота и балансират по-добре между службата и семейството



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов