Избрани Новини

Стероиди сеят рядък менингит в САЩ, петима починаха

Архив София

05-10-2012, 09:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Заразени има в шест щата, подозират фармацевтична компания за замърсените флакони

Петима души починаха, други 30 са заразани в САЩ от рядка форма на гъбичен менингит, съобщават издания зад Окена, позовавайки се на американския Център за контрол и превенция на заболяванията.

Според Центъра, източник на инфекцията е замърсен флакон с инжекционни стероиди за лечение на болки в гърба.

Първият случай е регистриран в щата Тенеси на 21 септември, а инфекцията върлува в поне още пет щата - Вирджиния, Мериленд, Флорида, Северна Каролина и Индиана.

От 35 регистрирани заболели, при петима болестта е причинала смърт. Лекарите обаче смятат, че тепърва случаите ще се увеличават.

Според изданието "Today", най-вероятният източник на инфекцията е наскоро прекратилата действието си частна фармацевтична компания Ню Ингланд в Масачузетс, пише БГНЕС.

Три партиди от замърсените флакони със стероиди са доставени от компанията в 75 здравни заведения в 23 от 50 щата на САЩ.

Експерти от Центъра за контрол на заболяванията и превенция в САЩ се притесняват, че едва ли ще успеят да открият и прегледат всички потенциално засегнати пациенти.

Според д-р Бенджамин Парк от центъра, тази форма на менингит е "изключително рядка." Болестта не се разпространява от човек на човек чрез директен контакт и се развива предимно при хора с увредена имунна система, по-специално при тези със СПИН.

Най-ефективното лечение на болестта е незабавното приемане на противогъбични лекарства на по-ранен етап. Това би предотвратило развитието на менингита и би позволило да се избегнат усложнения.

Ако се стигне до инфекция тя се преодолява само ако се започне бърз прием на антибиотици непосредствено при първите признаци на заболяването.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов