Избрани Новини

Халкидики през есента - летни удоволствия, но на по-ниски цени

Архив Бургас

07-10-2012, 12:10

Снимка:

авторът

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Южната ни съседка дава много възможности за отдих за онези, които обичат да се любуват на слънчевите лъчи в съчетание с море и удивителна природа, и които по една или друга причина не са го направили през юли и август.

Краят на септември и началото на октомври могат да бъдат точно толкова горещи, вълнуващи и веселяшки, колкото е и отпускарският месец август. Естествено не тук по родните курорти, а малко по на юг, например в съседна Гърция.

Южната ни съседка дава много възможности за отдих за онези, които обичат да се любуват на слънчевите лъчи в съчетание с море и удивителна природа, и които по една или друга причина не са го направили през юли и август.

Безпорно перлата на съседната ни държава е уникалния по своята същност полуостров Халкидики. Величествено място, което привлича хиляди туристи от цял свят. На финала на есента той предлага още едно преимущество, освен прекрасно време за плаж - всякакви летни удоволствия сега са на много по-ниски цени, отколкото в разгара на сезона.

Е, тук вече смеем да кажем, че сме облагодетелствени, защото полуостровът е на „крачка” от родината ни и спокойто можем да се придвижим до него само за няколко часа.

Пътешествието с кола ще ни гарантира не само бързо и лесно придвижване, но и уникални емоции още повече ако сме голяма, веселяшка компания.

Още по пътя става ясно, че за разлика от родната, гръцката пътна полиция не е толкова концентрирана по главни пътни артерии и градовете, което естествено ни спестява излишния стрес от това да бъдем спрени от униформени, с които трудно бихме се разбрали, освен ако не владеят английски или друг език. А това е изключителна рядкост  за съседите ни особено от вътрешността на страната.

Заниженият контрол по пътищата обаче е само на пръв поглед. Това, че няма катаджии не означава, че никой не ни следи. На всеки няколко километра има видеонаблюдение. И ако не спазвате стриктно ограниченията, честитката по пощата след престоя  в Гърция няма да е изненадваща. А глобите са наистина солени.

Гърците спокойно могат да се похвалят с добри пътища. Аутобаните им не са платени, но както в повечето европейски държави ви е необходима зелена карта за автомобила и за ваше спокойствие при пожелание бихте могли да си направите и здравна застраховка.

И така след като куфарите са стегнати и компанията осигурена може да дадете старт на едно незабравимо пътешествие до уникалният полуостров Халкидики, намиращ се на около 4 часа път от границата ни с Гърция.

Великолепието на полуострова грабва още в първия от трите си „ръкава”. Красотата на природата е докоснала полуострова от край до край. Там се намират едни от най-зелените площи в Гърция, в същото време има и много извори, езера и заливчета. Главните атракции на Халкидики обаче са неговите очарователни плажове, някои от които на практика се вливат в тучните зелени гори.

Селата на Халкидики са много живописни със силно изразен традиционен характер, без значение дали са разположени на хълмистите склонове или на морския бряг. Халкидики изобилства от внушителни археологически, исторически и религиозни места на всяка крачка.

Полигирос, столицата на Халкидики, се намира в сухоземната част на полуострова, построена е амфитеатрално, откъм връх Профитис Елиас и предлага на посетителите пленителна гледка към морето и заобикалящия пейзаж.

Най-популярният район на Халкидики е “Trident” (иначе познат като „трите ръкава”), който обхваща Касандра на запад, Ситония по средата и Атон на изток. Касанда е и най-посещаваният от трите ръкава заради това, че се намира по-близо до Солун. Атон е ориентиран по-скоро към поклонически отколкото към друг вид туризъм.

Той както е известно е център на Православната религия. Манастирите са обградени от гори с вечнозелени дървета. Казват, че вибрацията там подмладява и зарежда. В самото начало на Атон се намират морските курорти Трипити и Уранополис, където посетителите могат да открият добра селекция от хотели, най-различни барове, клубове, таверни и ресторанти, както и прекрасните плажове на Халкидики.

След тези два града обаче жени не се допускат. За дами е забранено заради религиозните разбирания на полуострова. Най-парти ръкавът е Касандра. С кристално-чистите си плажове и белият пясък по тях полуостровът грабва и най-претенциозните туристи. Ако сте решили да посветите част от времето си за тур около забележителностите на Касандра, то определено градчетата Полихроно, Посиди и Афитос са вашите места.

Хубавото е, че са разположени на около 3 до 5 км едно от друго, така че не бихте загубили много време в пътуване. Определено ако сте избрали да пътувате със собствен автомобил до там, ще е във ваш плюс, тъй като може да обходите доста места. За предпочитане е обаче да заредите резервоара и то на макс още в България, защото гръцкото гориво е двойно по-скъпо, както всичко останало между другото.

Това обаче няма никакво значение, тъй като обслужването е на ниво. Гърците ще направят всичко, за да се почувствате добре.

Кухнята им е повече от великолепна. Изобилие от средиземноморски деликатеси, уловени само преди няколко часа и приготвени точно пред вас ще ви накара да ахнете. Баровете, таверните и дискотеките пък привличат с уникална атмосфера. Трябва да знете обаче, че таверна казват на всеки ресторант там. Затова търсете надпис бозуки, ако искате да видите прословутото за гърците хвърляне на салфетки и карамфили в разгара на купона.

По закон в Гърция чинии вече не могат да се чупят, но все още се намират таверни, в които клиентите мятат в несвяст гипсови панички. Въпрос на предварително проучване от ваша страна е дали ще откриете такива, но определено все още съществуват. Ледено узаки и цадзики пък са задължителни за консумация в тях. Ако не сте привърженици на анасоновия алкохол, може да си поръчате гръцка ракия и без анасон.

Тципурото е най-доброто като качество  и разпространено узо в Гърция. Може да си купите и домашно, същото се отнася и до зехтина. В почти всяко магазинче или хотел предлагат домашна ракия и зехтин. Качеството е гарантирано!

Всякакви сувенири, изобилие от подправки и какво ли не още предлагат търговците на Халкидики. Хората са усмихнати и приветливи, няма как да не си купите нещичко. По това време може да намерите каквото пожелаете и то на половин цена, въпреки това обръщайки парите от евро в лева ще видите, че стоките са двойно по-скъпи.

Особено ако говорим за плажни аксесоари, които сте пропуснали да сложите в багажа си. Храната също гони високи за бг-стандартите цени, но определено си заслужава да отвържете кесията. Порция октопод около 150 гр излиза 15 евро, лавракът обаче удря 35 евро за брой, салатите са от 5 до 7-8 евро в зависимост от мястото и съдържанието. Алкохолът също е скъп. За любителите на ирландското уиски – едно малко ще ви излезе 5-6 евро, узото е от 2,50 – 3,50 евро за 35 гр. За разлика от нашите курорти шезлонзите и чадърите по техните са абсолютно безплатни, стига да си поръчате кафе или друга напитка от което и да е барче по плажа.

Едни от най-колоритните ивици на Ксандра са Паралия и Golden beach. Летовниците имат възможност да се качат на корабче или да наемат лодка от плажа и да обиколят трите ръкава по море.

22 евро е разходката с корабче на човек като тя включва потегляне в 9 ч., плаж на поне 3 ивици и обяд. Връщат ви в 17 часа от мястото, откъдето сте се качили.

Вече разбирате защо и септември може да бъде точно толкова вълнуващ дори и повече от отпускарския август. Трябва ви не повече от седмица и малко пари, за да прекарате незабравимо на няколкостотин километра от дома. Определено ще се завърнете заредени, отпочинали и изпълнени с незабравими емоции.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов