Избрани Новини

Обучават 6500 лекари от Бърза помощ

Новините

08-10-2012, 12:53

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

България била от малкото държави с безплатна спешна помощ

България е една от малкото страни, в които пациентите не плащат за спешна помощ,

а в същото време е и една от държавите с висок процент на налични линейки. Започва обучение на 6500 представители на Бърза помощ.
Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред журналисти и директорите на 28 регионални центрове за спешна медицинска помощ.

Директорите присъстваха на пресконференция по повод на началото на проекта "ПУЛСС - практически увод в лечението на спешните състояния". Проектът е в рамките на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 година, стойността му е 6 258 653 лв. и е съфинансиран от ЕС чрез Европейския социален фонд. Чрез него ще бъдат повишени квалификацията и уменията на 6500 лекари, медицински специалисти и шофьори на линейки, за да се подобри качеството на оказваната спешна медицинска помощ.
"Това е ключов елемент за издигането на доверието в системата на здравеопазването", каза още Атанасова. Всички кадри от 28-те центрове за спешна помощ в страната ще се обучат в Тренировъчния център на „Пирогов”.

Проблемите в областта на спешната помощ е голямата натовареност на работещите там лекари, стимулирането им, забавянето на отзоваването на адреси, допълни министърът на здравеопазването.
Тя припомни, че заплатите в сферата на спешната помощ бяха увеличени с 18 процента от 1 юни т.г. В началото на август пък с подписването на новия Колективен трудов договор между работодатели, синдикати и Министерството на здравеопазването бе постигнато и споразумение за увеличение на началната основна месечна заплата на персонала в лечебните и здравни заведения между 10 и 20 на сто, съобщи dir.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов