Избрани Новини

Развалена храна залива училищните столове в цялата страна

Архив Бургас

23-10-2012, 15:47

Снимка:

Фактор

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

В хода на проверките в едно от училишата инспекторите са бракували общо 569.90 килограма развалени храни или такива с изтекъл срок на годност

Развалени меса, пакетирани стоки и други продукти с изтекъл срок на годност заливат училищните столове в страната.

За месец инспектори от Агенцията по храните извършили близо 3000 проверки по бюфети в детски градини и ясли, кухни майки, както и в училищни блокове за хранене. Само за този период те са издали над 240 предписания и са съставили 36 акта.

Един училищен стол във Варна е запечатанс заради несъответстваща материално техническа база и заради констатирано наличие на 14,8 килограма свинско месо и 2,2 килограма кренвирши с изтекъл срок на съхранение. Освен това инспекторите съставили и Акт за установяване на административно нарушение. В град Бяла, Русенско пък е преустановена дейността на разливочна заради несъответстваща материално – техническа база.

В хода на проверките са бракувани общо 569.90 килограма храни, от които 527 килограма са възбранени и бракувани в училищен стол в село Мечка, област Плевен. При проверката са установени 136 килограма спагети, 32.4 килограма кус-кус, 75 килограма захар и 284 килограма ориз.

Най-често констатираните нарушения са свързани с несъответствие на сградов фонд и оборудване, наличие на храни с изтекъл срок на реализация, пропуски в системите за самоконтрол, както и неспазване на Наредба № 9 от 16 септември 2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, информират още от БАБХ.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов