Избрани Новини

Бонсай, икебана и кимона за дните на Япония

Пловдив Лайф

08-11-2012, 10:54

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вижте програмата на любопитните изложби

В събота започват Дните на Япония в арт салона на мол „Галерия Пловдив”.

Лично г-н  Тошио Сугиура, съветник и зам. ръководител на Посолството на Япония и неговата съпруга ще почетат началото. Експозицията включва изложба на Янко Ненов „Релефи от Япония” и фотоизложба, предоставена от Посолството на Япония в България. От 13 ч. Българско бонсай общество ще представи изложба на бонсай, демонстрации и лекция за хилядолетното изкуство.

„РЕЛЕФИ ОТ ЯПОНИЯ” е една от най-изисканите и единни експозиции на известния майстор на работата с дърво, хартия, бронз и други традиционни и нетрадиционни материали. Янко Ненов е известен и с творбата си "Яйцето, което напусна земята", заела място сред работите на 128 автори от цял свят, включени в луксозната антология "Портрет на света", издадена преди 4 години по идея на Гьоте институт в Торино. Изданието, в което той единствен представя страната ни, е като писмо до бъдещите поколения - какво и как са творили художниците на планетата Земя на ръба между две столетия.

Няколко пъти в последните години Янко Ненов живее и работи в Япония. От срещата със страната на изгряващото слънце се е родила тази необикновена изложба. Получило се е нещо, което е едновременно релеф и живопис - много фина Това пластика, върху която е нанесен цветът. Програмната творба "Това е Япония" в червен колорит съчетава всички символни представи за страната, вплетени една в друга по необикновено фин и въздействащ начин - ветрила, чайна церемония, гейша, японски храм, лотос.

Програмата на Дни на Япония включва още:

11 ноември (неделя) от 12 ч. – ден втори посветен на  тайнствата на бонсай изкуството

17 ноември (събота)  от 12 ч. – демонстрации на изкуството иайдо и история на кимоното в едно с представяне на видове кимона

На 24 и 25  ноември галерията отваря врати за изкуството икебана. Посетите ли изложбата ще почувствате атмосферата на съхранение на многовековните традиции в това изкуство. Тези, които пожелаят да изпитат удоволствието от процеса на създаване на красота могат да се включат като участници в двата уъркшопа, водени от Школа по икебана „СОГА”.

24 ноември (събота) от 15 до 17 ч.

 25 ноември (неделя) от 10 до 12 ч.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов