Избрани Новини

Разделното събиране на боклук – задължително за бизнеса

Региони

08-12-2012, 10:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От догодина глобите скачат и са солени, стигат до 10 бона

От началото на 2013 г. търговските обекти и административните сгради трябва да събират разделно отпадъците си от пластмаса, хартия, стъкло и метал, припомнят от Българска
асоциация по рециклиране.

Задължението е записано в приетия нов Закон за управление на отпадъците.

Разделното събиране трябва да се въведе в населените места с над 5000 жители и курортите, като задължението влиза в сила още от 1 януари.

При неизпълнение - глобата е от 3 000 до 10 000 лева. Нарушенията ще се установяват с акт на директора на регионалните инспекции по околна среда и води, а наказателните постановления ще се издават от екоминистъра или от кмета на общината.

"Кметът на общината трябва да организира изпълнение на задължението си за участие в системите за разделно събиране", коментира за БТА Петя Димитрова, главен експерт в
дирекция "Управление на отпадъците" в МОСВ.

Той трябва да сключва договори с организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки или други лица, притежаващи разрешителен документ, за извършване на дейности с отпадъци, с които да се уреди разделното събиране на отпадъците.

Кметовете трябва да определят и "точките", в които ще бъдат поставени цветните контейнери за разделно събиране - най-често до тези за общи битови отпадъци.

С мярката ще се подпомогне целта до 2020 г. да се постигне процент на рециклиране на битовите отпадъци от 50 на сто от общото им тегло.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов